Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Peter van Uhm in De Kist: ‘Ik kan die brief niet met droge ogen lezen’

13 maart 2019 · Leestijd 2 min

Een dag nadat Peter van Uhm Commandant der Strijdkrachten is geworden, sterft zijn zoon Dennis tijdens de missie in Afghanistan. In het tv-programma De Kist vertelt Peter over de brief die zijn zoon schreef, die nooit geopend had moeten worden.

De brief

Voordat Dennis vertrekt op de vredesmissie naar Afghanistan, schrijft hij een brief aan zijn familie. ‘Hij wilde niet dat wij wisten wat erin stond’, vertelt vader Peter. De brief zou namelijk alleen geopend moeten worden, wanneer Dennis zou sterven. En dat zou niet gebeuren: ‘We hebben afgesproken: als hij terug kwam, zouden we samen ritueel die brief verbranden.’ Maar het loopt vreselijk anders.

(tekst gaat verder onder de video)

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Onaangeroerde tassen

Op 18 april 2008 sneuvelen eerste luitenant Dennis van Uhm (23) en een andere soldaat tijdens een verplaatsing ten noorden van Tarin Kowt, Uruzgan, Afghanistan. Na het tragische overlijden, ontvangen Peter en zijn vrouw ontzettend veel steunbetuigingen. ‘We hebben zoveel brieven en kaarten gekregen. Twee tassen vol. Van wildvreemde mensen die gewoon medeleven toonde.’ Het raakt Peter diep. De kaarten gaan in tassen gedaan. Nu, tien jaar laten, staan de tassen nog – onaangeroerd – in huis.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hiernamaals

Peter praat met presentator Kefah ook over de vraag waar Dennis nu is. Hij geloof niet in een hiernamaals, maar toch is Dennis niet écht weg. Bekijk de hele aflevering van De Kist met Peter van Uhm op NPO Start.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--