Column Nico | Praten over je gevoelens in rouw
1 mei 2018 · 00:29
Update: 5 februari 2025 · 10:13
In groot verdriet kan het moeilijk zijn om te praten over je gevoelens en gedachten. Waarom het tóch heel belangrijk is en hoe je de eerste stap kunt zetten, vertelt geestelijk verzorger Nico in deze column.
Praten over je gevoelens
Ik weet niet of jij een gemakkelijke prater bent over je gevoelens. Ik geef in elk geval dit advies: praat over je gevoel en gedachten het duidelijkst en het vaakst als je er het meest tegenop ziet, want dan heb jij het het hardste nodig. Dat gaat ook op bij rouw! Praat erover, praat erover, praat erover. Pijnlijke gevoelens kun je alleen maar ordenen door erover te praten, ongeacht of anderen je zullen begrijpen (dat kunnen ze toch niet echt!). En als jij dapper bent en communiceert kan een ander daarmee ook over de communicatiedrempel geholpen worden.
‘Ik doe zo gewoon mogelijk’
Ik sprak een jonge vrouw, die nog thuis woonde bij haar moeder. Haar vader was gestorven. Op mijn vraag hoe het ging, zei ze: ‘Niet zo goed. Ik mis mijn vader erg. Maar ik kan er met mijn moeder niet over praten. Die heeft het er al zo moeilijk mee en ik wil haar niet nog meer van streek maken. Ik doe zo gewoon mogelijk. Pijnlijk vind ik wel dat zij uit zichzelf nooit over mijn vader begint. Ik ben nu ook al een paar keer alleen naar het graf geweest. Ik voelde me daar eenzaam en verdrietig. Zij is er volgens mij nog nooit geweest.’ Ik heb het in mijn oren geknoopt. Toen ik de moeder een paar weken later alleen sprak en vroeg hoe het ging, kreeg ik ongeveer hetzelfde antwoord. Zij was teleurgesteld dat haar dochter nooit meer over haar vader sprak. Zij vond het zwaar om af en toe alleen naar het graf te gaan, maar wilde er niet over praten met haar dochter. ‘Die doet zo gewoon!’ Uit zichzelf wilde ze niet praten met haar dochter, uit angst dat die emotioneel zou worden of haar misschien wel een zeurpiet zou vinden.
‘Praat over je gevoel als je er het meest tegenop ziet, want dan heb jij het het hardste nodig.’
Sluit aan bij je eigen gevoelens
Ik mag niet uit de pastorale school klappen, maar heb toen toch maar doorgegeven wat haar dochter aan mij verteld had. Moeder was verbaasd. Ik heb haar (en later haar dochter) de tip gegeven: sluit aan bij je eigen gevoelens en gedachten en uit ze. Sluit niet als uitgangspunt aan bij de mogelijke gevoelens van de ander. Dat blokkeert je. Alleen door aan te sluiten bij jezelf kan een gesprek op gang komen en kun je je eigen eenzaamheid een beetje doorbreken. Als je behoefte hebt om met je moeder (of juist met je dochter) naar het graf te gaan, zeg het haar dan gewoon. Je hoort dan vanzelf wat zij ervan vindt. Grote kans dat jullie je gevoelens en gedachten kunnen delen!
Meest gelezen
- Paulina mist haar vriend Martin Brozius: ‘Als ik wist dat hij zo zwak was, dan was ik natuurlijk naar hem toe gegaan’
In de uitzending
Paulina mist haar vriend Martin Brozius: ‘Als ik wist dat hij zo zwak was, dan was ik natuurlijk naar hem toe gegaan’
- 'Ik neem je mee', een troostend lied van Irma Dee
Voor wie iemand mist
'Ik neem je mee', een troostend lied van Irma Dee
Lees ook
- Maud zag haar grote zus veranderen van spontane meid naar sombere vrouw
‘Iedere keer kwam ik jankend bij haar vandaan’
Maud zag haar grote zus veranderen van spontane meid naar sombere vrouw
- Een nieuwe liefde na rouw: ruimte voor verdriet én verlangen
Mag dat wel, opnieuw verliefd worden of is het te vroeg?
Een nieuwe liefde na rouw: ruimte voor verdriet én verlangen
- ‘Als je iemand tegenkomt, ga ervoor’ - Frouckje vond opnieuw de liefde
Liefde tijdens rouw
‘Als je iemand tegenkomt, ga ervoor’ - Frouckje vond opnieuw de liefde
Ontvang bemoedigende artikelen & verhalen in je mailbox
We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.
Lees onze privacyverklaring.