Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Leuke vakantie gehad?

9 september 2017 · Leestijd 5 min

Het is september, de vakantie is weer voorbij. Vakantie is voor de meeste mensen iets om naar uit te kijken of juist met een fijn gevoel op terug te kijken, maar dat geldt niet voor iedereen.

Vakantie en rouw

Bij de koffieautomaat praten collega’s gezellig bij en vertellen over hun vakantie. Er wordt gesproken over de campings, de mooie stranden, over de reis of over het vakantieweer. Maar voor sommigen is de vakantieperiode helemaal niet zo aangenaam. Bijvoorbeeld voor mensen die een partner zijn verloren.

Anneke (51) vertelt: “drie jaar geleden is mijn man Jaap na een lang ziekbed overleden. Hoewel de hele wereld lijkt te vinden dat ik nu toch wel klaar moet zijn met mijn verdriet, heb ik zelf het gevoel steeds verder weg te zakken. Het leven zonder Jaap wordt met het jaar moeilijker. Ik mis hem heel erg als geliefde en in de opvoeding van de kinderen. Onze twee kinderen hebben inmiddels de puberleeftijd bereikt. In één huis zijn met hen, voelt voor mij elke dag als ‘overleven’ en de vakantieperiode is voor mij een hel. Radeloos ben ik.”

Ik ga op vakantie en neem mee…

Rouwconsulent Els Spil (56) verloor zelf acht jaar geleden haar man. Ze weet uit eigen ervaring en door de rouwenden die zij in haar praktijk ontmoet dat de eerste vakantie na partnerverlies de ergste is. “Mensen in rouw kunnen uitkijken naar de zomer, in de hoop dat de zon hen goed zal doen, maar in werkelijkheid is het vaak juist confronterend. Het besef dat je geliefde er niet meer bij is wordt weer bevestigd. Waar je voorheen samen wandeltochten maakte of in een hotelletje zat, vraag je je nu af wat je met jezelf of met je gezin aan moet. Je verdriet heb je meegenomen op vakantie en is nu extra voelbaar.”

Zelf stapte Els tijdens haar eerste vakantie zij in haar eentje in de auto naar Frankrijk. “Mijn man reed altijd zulke lange stukken. Ik dacht nog: ‘kan ik dat wel?’ Hoewel het niet makkelijk was, werd het een bijzondere rit. Ik koos expres voor een camping met veel andere Nederlanders, zodat ik genoeg aansluiting had. Daar besefte ik hoe belangrijk het is om een plek te vinden waar je jezelf kunt zijn ook als je rouwt.”

“Ik moest mezelf weer naar het werk slepen en ben eigenlijk nog vermoeider dan drie weken geleden.”

Anneke begint elk jaar weer al in januari te zoeken naar mogelijkheden om de zomermaanden waarin haar kinderen thuis zijn te overbruggen. “Het eerste jaar ben ik niet op vakantie gegaan, ik kon het nog niet. De tweede zomer alleen, ben ik, net als dit jaar op eenoudervakantie geweest. Het is wel leuk hoor, er is ook veel te doen voor de kinderen, maar om nou te zeggen dat ik tot rust kom… Ik moest mezelf weer naar het werk slepen en ben eigenlijk nog vermoeider dan drie weken geleden.”

Hoe organiseer je je vakantie?

Veel mensen gaan na het verlies van een partner een eerste vakantie met een vriend of familielid. Dan hoeven ze niet alleen te zijn. Of mensen boeken in een opwelling een vakantie boeken die ze uiteindelijk toch aflassen of waarvan ze eerder terugkomen omdat het zo ontzettend tegenvalt. In je eentje in de caravan, alleen temidden van vakantievierders op citytrip of op een camping is toch niet hetzelfde als toen je met je partner was. Hoe erg je je best ook doet. En al wil je bijvoorbeeld voor je kinderen de zomer zo ‘normaal’ mogelijk houden, je kunt niet voorbij gaan aan je verdriet.

Tips hoe het wel kan

  1. Als je deze zomer geen vakantie hebt gehad om over na te praten bij het koffieautomaat, gun jezelf dan in het najaar nog een fijne vakantie. Neem de herfstvakantie vrij, of – als je geen vrije dagen meer hebt – vertrek voor een lang weekend naar de zon!
  2. Zoek een fijne camping, waar je jezelf kunt zijn. Bijvoorbeeld een eenoudercamping  waar je kinderen het ook naar hun zin hebben en jij niet geconfronteerd wordt met alle happy gezinnen met twee ouders. Dat kan altijd een volgend jaar weer.
  3. Wil je niet alleen (met je kinderen)? Boek een groepsreis. De tijd dat groepsreizen een no-go waren voorveel mensen zijn allang voorbij. Ook in groepsreizen is voor elk wat wils. Reizen die draaien om natuur, cultuur, christelijke of spirituele groepreizen.
  4. Wat ook een mogelijkheid is, is een rouwretraite. Verschillende keren per jaar vinden meerdaagse retraites plaats, zowel in Nederland als het buitenland, waarbij je zowel kunt ontspannen als aan de slag kunt met je verdriet. Doordat je samen met lotgenoten bent hoef je minder uit te leggen als je je gemis extra sterk ervaart.
  5. En onthoud goed; vakantie hoeft niet altijd alleen maar leuk te zijn. Op vakantie zonder je dierbare is moeilijk, en dat accepteren kost ook al veel energie. Wees lief voor jezelf!

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--