Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waar ik jou in mis | Hoe regel ik mijn geldzaken?

19 juni 2016 · Leestijd 4 min

In deze rubriek kijken we naar de vraag over hoe je verder moet met de leegtes die je geliefde achterlaat na het overlijden. In dit artikel: de geldzaken.

‘Twee weken geleden is mijn man, heel onverwachts, overleden aan een hartstilstand. Ik geloof dat ik nog niet echt besef wat er nu allemaal op me afkomt. Helemaal nu na de begrafenis ‘het gewone leven’ weer begint. Een van de dingen waar ik nogal tegenop zie is hoe ik mijn geldzaken moet regelen. Het klinkt misschien heel onzelfstandig, maar mijn man deed dat altijd. Ik had nooit echt zin om me ermee te bemoeien. En hoewel mijn hoofd er totaal niet naar staat, weet ik dat ik ermee aan de slag moet. Ik heb geen idee hoe ik er financieel voorsta. Maar waar begin ik?’

Wat ingrijpend om er plotseling alleen voor te staan. Heel veel sterkte gewenst in deze moeilijke tijd! Maar wat goed dat je meteen hulp zoekt om grip op je geldzaken te krijgen.

Hulp vragen bij geldzaken

Wanneer je het lastig vindt om alles zelf op een rijtje te zetten, roep daar dan gerust hulp bij in. In jouw familie-, vrienden- of kennissenkring is vast wel iemand te vinden die je daarbij kan helpen. Je hebt de laatste weken vast vaak het zinnetje gehoord ‘Als ik iets voor je kan doen…’ Mensen willen graag helpen, maar weten vaak niet hoe. Dus waarschijnlijk vinden ze het alleen maar fijn als je met zo’n concrete vraag bij ze aanklopt.

Overzicht maken van inkomsten en uitgaven

Om inzicht in jouw financiële situatie te krijgen, is het belangrijk om een overzicht te maken van al je inkomsten en uitgaven. Daar kun je het best mee beginnen. Zet al je inkomsten onder elkaar en doe hetzelfde met jouw uitgaven.

Inkomsten

Bij de inkomsten kun je denken aan je eigen salaris, nabestaandenuitkeringen, het partnerpensioen, kinderbijslag, toeslagen, enzovoort. Weet je nog niet hoe hoog jouw nabestaandenuitkering is? Op internet is hierover informatie vinden. In het pensioenoverzicht dat jaarlijks door het pensioenfonds van je man is toegestuurd, kun je terugvinden hoe hoog het partnerpensioen is.

Op de site van het Nibud kun je nagaan of de hoogte van je toeslagen verandert nu het inkomen van je man lager zal worden. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat je niets vergeet, kun je gebruik maken van de checklist die door het Landelijke Steunpunt Rouw is ontwikkeld.

Uitgaven

Wanneer je wilt weten welke uitgaven je jaarlijks hebt, kun je jullie bankafschriften van het afgelopen jaar doorlopen. Je ziet dan welke belastingen, premies, hypotheek en andere kosten betaald zijn. Dit overzicht geeft een goed beeld van de terugkerende kosten.

Begroting maken

Aan de hand van de inkomsten en uitgaven, kun je een begroting maken. Dat geeft een idee hoe je er maandelijks voor komt te staan.

Je kunt dit op verschillende manieren doen: op papier, in Excel of bijvoorbeeld met het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud: een elektronisch bestand waar je je gegevens invoert. Je ziet dan meteen hoe de vlag er financieel bijstaat: moet je bezuinigen of houd je financiële ruimte over?

Vind je het lastig vindt om een bekende bij jouw geldzaken te betrekken, en kom je er alleen niet uit? Dan kun je via het Landelijke Steunpunt Rouw op zoek gaan nu haar hulp. Dat kost wat geld, maar dan krijg je wel gedegen advies van iemand die hiervoor opgeleid is.

Hopelijk krijg je met deze stappen weer wat meer grip op de geldzaken.

Heb jij ook een vraag voor de rubriek ‘Waar ik jou in mis’? Stuur dan een mailtje naar ikmisje@eo.nl.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--