Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Hij veranderde in een boze man’

6 december 2018 · Leestijd 2 min

Wat als iemands karakter in de laatste levensfase opeens heel erg verandert? Dat iemand narrig of zelfs agressief wordt door ziekte, pijn of medicijngebruik. Dit kleurt het afscheid en de herinneringen compleet. Wat moet je daarmee als partner of betrokkene?

Joke maakte dat mee. Door jarenlang medicijngebruik veranderde haar Herman zo erg dat ze hem niet meer herkende. Ze vertelt hierover in een uitzending van Ik mis je: “Hij veranderde naar een bozige, norse man, die erg wantrouwend was”.

Dit is een taboe

Joke vertelt haar verhaal bewust omdat ze denkt dat dit onderwerp nog een taboe is. Dat merkt ze ook aan de vele reacties aan haar op de uitzending: ‘In de berichten die ik binnenkrijg spreekt dat anderen zich herkennen in de pijnlijke , schrijnende fase die het levenseinde van Herman bepaalde. Ook anderen merken op dat er sprake is van een taboe. Van grote machteloosheid’. ‘Ik was erg blij dat ik duidelijk benoemd heb wat blijkbaar in zoveel thuissituaties speelt. Ik weet nu al dat ik mensen heb geholpen in de herkenning van dit grote, vaak onbespreekbare probleem.’

Kijk hier de uitzending terug waarin Joke haar verhaal vertelt. Zij is de derde gast die aan het woord komt.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--