Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Herinneringen aan mijn moeder | ‘Ze was er altijd voor me…’

2 april 2017 · Leestijd 4 min

‘Mijn moeder is altijd een veilige schuilplaats voor me geweest’, vertelt Irma. ‘Al was het midden in de nacht, ze luisterde naar me!’. Nadat Irma’s moeder op 91-jarige leeftijd overleed, koestert ze de bijzondere herinneringen.

Als jong meisje had Irma van der Boom (57) al een hechte band met haar moeder. Ook tijdens haar tienerjaren heeft ze veel steun aan haar gehad. De relatie tussen haar ouders was niet zo goed, en dat gaf haar moeder ook zorg. “Desondanks stond ze altijd voor me klaar,” vertelt Irma.

Een veilige plek

“Mijn moeder was nooit veroordelend en daardoor bood ze me altijd een veilige plek.” vertelt Irma. “Wanneer ik ergens mee zat, vooral in mijn tienerjaren, dan ging ik ‘s avonds als mijn vader nog niet thuis was, bij haar op bed zitten. Dat voelde heel vertrouwd. Mijn moeder sliep dan nog niet, maar ik merkte wel dat ze moe was. Ze deed dan altijd haar best om wakker te blijven terwijl ik alles tegen haar vertelde waar ik over nadacht.”

Een jongere Irma en haar moeder in 1998
Een jongere Irma en haar moeder in 1998.

Een moeder die meedenkt, maar óók luisterde: “ik had altijd het gevoel dat ik gehoord werd, en serieus genomen werd.”

“Zullen we een rondje rennen om de boom en doen wie het eerst terug is?”

Grappige herinnering

Goede herinneringen heeft Irma genoeg: “Ik heb zoveel mooie herinneringen. Eentje die ik me nog heel levendig kan herinneren, is dat we bij mijn ouderlijk huis op de grote, brede oprijlaan aan het spelen waren.”

“Er stonden twee grote lindebomen. Ik vroeg een keer aan mijn moeder: “Zullen we een rondje rennen om de boom en doen wie het eerst terug is?” Voordat ik het wist rende mijn moeder, die een kop kleiner is dan ik, mij al voorbij en moest ik moeite doen haar nog in te halen. Dat had ik niet verwacht, haha!”

Rondje lopen

Jaren later, toen Irma’s moeder al 90 jaar was, vroeg haar zus een keer of ze een rondje mee om wilde lopen. Irma: “Mijn moeder was niet helemaal fit die dag en weet je wat ze deed?  Ze stond op, draaide een rondje en zei: “Zo! Ik heb mijn rondje gedaan.” We hebben er met elkaar hartelijk om gelachen.”

Trots op mijn moeder

Foto gezin van herkomst Irma

Het gezin waar Irma deel van uitmaakte rond 1967

Op 55-jarige leeftijd begon Irma’s moeder  met autorijlessen. “Ik vond dit echt heel stoer,” reageert Irma. “Ze had dit niet eerder kunnen doen omdat er geen geld voor was. Toen wij als kinderen groter en zelfstandiger werden, heeft ze gespaard en de stap gezet. En ja, ze heeft haar rijbewijs gehaald en nog heel lang veel plezier van gehad!”

“De vrouwen uit het dorp deden dat niet, maar mijn moeder wel!”

Samen naar de bioscoop

Het gezin woonde in een dorp in de buurt van Tilburg. Irma vertelt: “We gingen weleens samen naar de grote stad, naar Tilburg. Ik herinner me dat ik zelfs een keer met haar naar de bioscoop ben geweest! De vrouwen uit het dorp deden dat toen eigenlijk niet. Dat mijn moeder dat wel deed maakt het extra leuk en bijzonder! We zijn zelfs naar Jesus Christ Superstar en Grease geweest, haha!”

Irma in televisie-uitzending Ik mis je

Aan het sterfbed van haar moeder, ziet Irma iets ongewoons en beleeft ze een bijzondere moment met haar moeder. Ze put hier nog steeds troost uit. Bekijk hier de uitzending waar Irma hierover vertelt.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--