Ga naar submenu Ga naar zoekveld

GTST-actrice Toprak: ‘Ik heb de dood aan de liefde gekoppeld’

20 februari 2017 · Leestijd 3 min

Actrice Toprak Yalçiner is bekend van haar rol als Nuran Baydar in ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’. Als 10-jarig meisje hoort ze dat de vriend van haar zus zelfmoord heeft gepleegd. Dit raakt haar nog altijd diep.

Benauwd

Als Toprak 10 jaar is, krijgt ze het op een schoolfeestje opeens stikbenauwd. Ze loopt weg van de andere kinderen en gaat bij de jassen zitten. “Ik weet nog dat ik alleen maar over mijn hals wreef en zei dat ik geen lucht kreeg.”

Zelfmoord

De volgende dag heeft Toprak nergens meer last van, maar als ze thuiskomt uit school staat haar iets veel ergers te wachten. Wanneer ze de deur opendoet, hoort ze mensen huilen en schreeuwen. Wat blijkt? De jeugdliefde van haar zus Gonca (18) ligt in het ziekenhuis. Haar ouders verzekeren Toprak dat het wel weer goedkomt met hem. Als ze naar de keuken loopt voor een glas water, hoort ze haar ouders met een vriendin praten. Ze vangt op dat de vriend van Gonca al overleden en begraven is. “Daar werd over gelogen om de pijn te verzachten. Een meisje van 18 die hoort dat de liefde van haar leven is overleden, dat kan niet.”

Wanneer Toprak later die dag hoort dat de Gonca’s vriend zelfmoord heeft gepleegd door verhanging, denkt ze direct terug aan de ademnood van de voorgaande avond. “Ik dacht ineens: ‘dat heb ik gisteren gevoeld’. Misschien houd ik mijzelf voor de gek, maar voor mijn gevoel is dat aan elkaar verbonden.”

Liefde

Toprak schiet vol als ze Kefah vertelt wat de zelfmoord van Gonca’s vriend met haar doet. “Het is heel pijnlijk wanneer iemand van wie je zoveel houdt, het niet meer aankan en uit het leven stapt. Hoe kan dat nu? Ik heb de dood aan de liefde gekoppeld, dat zit nog heel diep bij mij. Ik heb ook veel moeite gehad om mijzelf voor de liefde open te stellen.”

“Haar vriend was overleden, dus ik mocht niet huilen.”

Jaren later heeft Toprak een goed gesprek met haar zus over wat de suïcide met hen gedaan heeft. “Ik heb me altijd groot gehouden voor haar. Het was immers niet mijn pijn, maar haar pijn. Haar vriend was overleden, dus ik mocht niet huilen. Ik kon het pas echt een plekje geven toen ze zei: ‘Ik weet dat het jou ook pijn heeft gedaan, misschien wel net zoveel als mij’. Toen kon ik aan mijzelf en aan de liefde gaan werken.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Zwarte aarde

Hoewel Toprak in het verleden veel moeite had met zowel de dood als de liefde komen juist die twee thema’s in haar naam samen: Toprak is Turks voor aarde. De naam komt uit een lied waarin de tekst voorkomt: ‘Mijn enige zoete liefde is de zwarte aarde’. De zwarte aarde staat symbool voor de dood. “Mijn vader noemt me ook altijd ‘mijn zoete Toprak’, dus mijn zoete dood. Dat klinkt heel duister, maar hij draait het altijd om: uit de aarde komt al het leven, daar ontstaan de mooie dingen. Het is een cirkel. Je gaat erin, maar je komt er ook weer uit. Misschien is er toch meer dan dat je alleen maar dood gaat en weg bent.”

Tekst: Floris Petersen

Toprak Yalçiner was ook te zien in het tv-programma ‘De Kist’ waar ze in gesprek gaat met presentator Kefah Allush. Bekijk de aflevering van ‘De Kist’ terug.

  • Heb je vragen over zelfdoding of wil je praten over zelfmoordgedachten? Dat kan anoniem via de chat op www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis).

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--