Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Fotoblog | Lekker spelend op de foto, want dat kan Lucas straks niet meer

23 oktober 2019 · Leestijd 3 min

Klimmen en klauteren doet Lucas (5) het liefst. Maar dat zal hij niet heel lang meer kunnen doen, want Lucas heeft de ziekte van Duchenne. Daarmee zal hij niet oud kunnen worden. Herinneringsfotograaf Erika zet de spelende Lucas op de foto, zodat zijn ouders een blijvende herinnering hebben voor als hij er niet meer is.

Duchenne

Op een van de warmste dagen van de zomer ga ik naar Lucas. Hij heeft de ziekte van Duchenne en zijn levensverwachting is niet hoog. Met deze gedachte is een fotoshoot meer dan welkom.

‘Ach manneke toch, wat staat jou nog allemaal te wachten?’

Eenmaal thuis bij Lucas zie ik een heel tevreden, vrolijk ventje die mij met grote, mooie bruine kijkers enthousiast aankijkt. Ik dacht: ‘Ach manneke toch, wat staat jou nog allemaal te wachten? En ook jouw papa en mama en je grote zus… Er zijn zoveel zorgen om jou.’

Klimmen en klauteren

Voor lange afstanden gebruikt Lucas zijn rolstoel, maar het liefst rent hij nog lekker rond. En geef hem eens ongelijk. Ik moet natuurlijk eerst al zijn speelgoedauto’s en dinosaurussen bekijken, voordat we naar het park gaan. Eenmaal in het park speelt hij heerlijk met zijn grote zus. Ik zie papa en mama zichtbaar genieten. Ze zijn trots op hem, hoe hij het klimmen en klauteren volhoudt. Wat mooi dat we juist deze herinnering vast kunnen leggen.

‘Wat mooi dat we juist deze herinnering vast kunnen leggen.’

Aan het einde van de fotoshoot zie ik aan Lucas’ motoriek dat het wel klaar voor hem is. Papa tilt hem af en toe een stukje. Voordat we weer naar de auto gaan, eten we een heerlijk ijsje in het park. Dat heeft Lucas zeker wel verdiend.

Bruine kijkers

Inmiddels is het alweer winter en hoorde ik dat hij weer wat meer last heeft van zijn beentjes. Laat de winter maar snel voorbij gaan, want na de winter krijgt hij beneden een mooie slaapkamer.

‘Hij hoeft je maar aan te kijken met zijn mooie bruine kijkers en je wordt meteen verliefd op hem!’

Lucas is het eerste zieke kindje dat ik fotografeerde. Als moeder raakt me dat enorm. Zo’n mooi en vrolijk ventje mag toch niet ziek zijn? Maar als zijn spieren hem straks nog meer in de steek laten, weet ik zeker dat hij alle liefde, hulp en zorg krijgt. Want hij hoeft je maar aan te kijken met zijn mooie, bruine kijkers en je wordt meteen verliefd op hem! Het is alweer een tijdje geleden dat ik bij je was Lucas, maar je hebt nog steeds een speciaal plekje in mijn hart.

Wie is Erika?

Erika Mensenmens fotografie

Erika is Zorg op Maat & Herinneringsfotograaf. ‘Na achttien jaar in de zorg te hebben gewerkt, ben ik mijn eigen bedrijf gestart: Mensenmensfotografie.’ Vlak nadat ze de keuze had gemaakt te stoppen met werken in de zorg overleed haar eigen moeder. Erika besefte daardoor des te meer dat elke herinnering die je nog samen hebt, opeens veel meer waarde en betekenis krijgt.

‘Ik kan de families ondanks de moeilijke en intens verdrietige periode, een blijvende herinnering meegeven. En dat is waardevol, want beelden maken de film in je hart compleet.’

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--