Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Film | Techniek biedt gewaagde nieuwe mogelijkheden voor rouwverwerking

7 januari 2017 · Leestijd 2 min

In deze bijzondere televisiefilm wordt in beeld gebracht hoe techniek, in de toekomst, een hele nieuwe dimensie aan rouwen kan toevoegen.

In de film Be Right Back maak je kennis met Martha, die haar geliefde Ash heeft verloren. Door al zijn oude online geschreven teksten, berichten en appjes te verzamelen, creëert een computersysteem een soort ‘echte Ash’. Op grond van al zijn online communicatie zou Martha dan weer met Ash kunnen praten. Martha wil hier eerst niets weten, totdat ze ontdekt dat ze zwanger is…

Techniek en social media

De televisiefilm Be Right Back is onderdeel van een serie over nieuwe mogelijkheden van techniek en social media. Deze aflevering, die begin 2013 voor het eerst is uitgezonden, onderzoekt de voor- en nadelen van deze bizarre mogelijkheid waardoor je opnieuw contact kan hebben met je dierbare.

Vragen bij de film

De thematiek roept veel vragen op, maar sluit ook aan bij het verlangen om je dierbare zo dichtbij mogelijk te houden. De film laat de mooie kanten, maar ook de keerzijde zien van een nieuwe technische mogelijkheid zoals deze.

Hoe kijk jij hier tegen aan?

De volledige film Be Right Back kun je hieronder bekijken. De ondertiteling is in het Engels.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Werkelijkheid

Op welke termijn kan dit soort techniek werkelijkheid worden? In 2015 heeft iemand een soortgelijke database ontwikkeld. De resultaten kwamen redelijk dicht in de buurt van wat de film laat zien, maar riepen ook veel gemengde reacties op. Het project is stopgezet, met als reden dat het systeem niets kan met ‘de lessen die geleerd worden in Be Right Back’. Voorlopig is het dus nog toekomstmuziek. En misschien maar goed ook?

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--