Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De mooiste uitspraken van prins Harry over prinses Diana

16 mei 2018 · Leestijd 3 min

Aanstaande zaterdag trouwt prins Harry met zijn grote liefde: Meghan Markle. Maar één belangrijk persoon kan er niet bij zijn: zijn overleden moeder, prinses Diana. Een groot gemis, want dat hij gek was op zijn moeder is blijkt wel uit de uitspraken die hij de afgelopen jaren over haar deed.

Auto-ongeluk

De hele wereld was in schok toen prinses Diana in 1997 door een auto-ongeluk om het leven kwam. Niet alleen verloor Groot-Brittannië een geliefde prinses, twee piepjonge prinsjes verloren ook hun moeder. Prins Harry was pas twaalf jaar oud.

Emoties tonen

Na het overlijden van zijn moeder had prins Harry moeite zijn emoties te uiten. Daarover vertelt hij in een interview met The Daily Telegraph.Ik heb heel veel emoties begraven. Ik moest niets van mijn leven hebben en verzette me ertegen.” Ook met zijn broer William sprak hij er niet over. “Ik dacht altijd, waarom zou ik iets waar ik verdrietig van word opnieuw oprakelen. Het verandert toch niks. Het brengt haar toch niet terug.” Maar hij vertelt ook openhartig dat hij inmiddels bij een therapeut is geweest en het oké is om verdriet te hebben en hulp te zoeken.

De beste moeder van de wereld

In de documentaire Diana, Our Mother: Her Life and Legacy koestert Harry de mooie herinneringen aan zijn moeder. “Het ging haar altijd om mensen.” Harry vertelt openlijk over wat zijn moeder voor hem betekende: “Ze was onze moeder en ze is ons nog steeds onze moeder. Als zoon zeg ik natuurlijk: ‘Ze was de allerbeste moeder van de wereld'”.  

‘Het enige wat ik wil doen, is mijn moeder trots maken’

Harry vertelt in een speech dat hij prinses Diana niet alleen een geweldige moeder vond, maar bewonderde haar ook door de manier waarop zij in het leven stond: “Het ging haar niet om politiek, het ging haar om mensen.” Daarmee is Diana ook een enorme inspiratiebron voor de prins.Ik denk vaak: het enige wat ik wil doen, is mijn moeder trots maken. Dat is wat ik altijd al heb gewild. Toen ze overleed, liet ze een gapend gat achter. Niet alleen voor ons, maar voor mensen over de hele wereld. Als ik ook maar een klein deel van dat gat kan opvullen, heb ik mijn werk goed gedaan.”

Beste vriendinnen

Prins Harry met Meghan
Prins Harry met Meghan.

Dat prinses Diana niet op de bruiloft kan zijn is een groot gemis, vertelt de prins. “Ze zou zonder enige twijfel dolgelukkig zijn als ze Meghan kon leren kennen. Ze zouden beste vriendinnen zijn. Op dit soort momenten mis ik haar heel erg, omdat ik mijn geluk niet met haar kan delen.” Toch voelt het voor zowel Harry als Meghan alsof ze er op de grote dag toch bij is. Twee diamanten uit de verlovingsring van Meghan komen uit de collectie van Diana. Harry: “Om ervoor te zorgen dat ze bij ons is, bij dit te gekke avontuur.”

Het huwelijk van prins Harry en Meghan wordt op zaterdag 19 mei voltrokken om 12.00 uur in de St George’s Chapel bij Windsor Castle. Na de plechtigheid maakt het paar een rijtoer in een koets door de plaats Windsor, om uiteindelijk weer terug te keren op het kasteel.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--