Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Daisy Veenstra deelt verdriet om een overleden vriend via TikTok

22 maart 2021 · Leestijd 5 min

"In de muziek was hij mijn maatje, we hadden zoveel kunnen fixen. De man met wie ik muzikale fame had willen delen, zal ik nooit meer kunnen vragen of aanbevelen," zingt Daisy Veenstra (24) op TikTok (onder de naam Daisz) over haar goede vriend Gerben. Hij stapte op 21-jarige leeftijd uit het leven. Juist nu jongeren haar muziekvideo’s massaal bekijken en delen, mist ze Gerben enorm.

Kijk nu

"Gerben was onwijs goed met muziek, maar altijd kritisch over zichzelf. Hij kon maar moeilijk de positieve kant van het leven zien. Eigenlijk was hij chronisch depressief. De hulp en lieve mensen die hij om zich heen had, waren blijkbaar niet genoeg," vertelt Daisy. Op 21 april 2020 maakte Gerben een einde aan zijn leven.

"Een jaar voor zijn overlijden maakte hij een mini-album: Drowning. Het zijn vier prachtige nummers die aan elkaar gekoppeld zijn. Daarin zingt hij over het gevoel te verdrinken. In dat lied vertelde hij eigenlijk al dat het echt niet goed met hem ging. Maar dat zagen we pas achteraf."

Door muziek verbonden

Daisy met haar goede vriend Gerben
Daisy met haar goede vriend Gerben.

Gerben maakte niet alleen zelf muziek, maar ook samen met Daisy. Voor het lied ‘I am free’ schreef Daisy de tekst en zong het in. Ben Hardus (Gerbens artiestennaam red.) mixte de muziek. Hij gebruikte dit nummer om toegelaten te worden tot het conservatoriom in Haarlem.

Daisy: "Het lied gaat eigenlijk over een verbroken relatie en dat je je dan weer vrij kunt voelen. Maar nu was het ineens ook heel toepasselijk op zijn leven en overlijden: hij was vrij van zijn depressie. Dit liedje en het album ‘Drowning’ werd daarom gedraaid tijdens de begrafenisdienst."

Muziek geeft troost en tegelijkertijd zit daar mijn pijn

Toen Daisy hoorde dat Gerben overleden was, kroop ze direct achter haar piano en maakte het lied ‘Ruimte’. "Dat is mijn manier om met mijn emoties om te gaan. Muziek geeft troost en tegelijkertijd zit daar mijn pijn. Want muziek verbond mij juist met Gerben," vertelt Daisy geëmotioneerd.

Afscheid

Vanwege corona kon Daisy niet bij de begrafenis zijn. "Alleen directe familie was welkom. Er is een mooie opname van gemaakt. Die heb ik twee keer bekeken en twee keer schoot ik helemaal vol. Het voelt zo gek. Ik had erbij willen zijn. Maar omdat niemand er wat aan kan doen, heb ik er vrede mee."

"Ik ben allang blij dat ik wel afscheid van Gerben kon nemen. Hij lag in een open kist. Ik heb toen het nummer ‘Ruimte’ a capella voor hem gezongen. Daarin zing ik: 'Ik had nooit verwacht dat dit het laatste liedje is dat ik voor jou zou zingen.' Dat was heel heftig en confronterend. Hij lag daar maar in die kist: ergens hoop je op een reactie, maar die komt natuurlijk niet. Dat voelde zo ontzettend leeg."

Kwetsbaar op TikTok

Hoewel Daisy het nu zonder Gerben moet doen, gaat ze door met haar grote passie: muziek maken. Ze besluit op het populaire social media platform TikTok haar raps te delen. Haar video’s worden massaal gedeeld en geliked.

Hoewel Daisy dat heel mooi vindt, is er tegelijkertijd weer het grote gemis van Gerben. "Deze muziek had ik met hem willen maken en delen. Dat raakt me heel erg. Het verdriet is ineens weer in alle hevigheid terug. Maar dat is oké." En daarom durft Daisy zich ook kwetsbaar op te stellen. In een video op TikTok zingt ze over haar gevoelens. "De man met wie ik muzikale fame had willen delen, zal ik nooit meer kunnen vragen of aanbevelen," rapt ze met betraande ogen.

(tekst loopt door onder video)

De weergave van deze TikTok vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Echt Daisz

"Ik laat mijzelf heel erg zien op TikTok. Ik had de rap heus nog tien keer kunnen opnemen en dan had ik het zonder tranen kunnen zingen. Maar ik wilde juist laten zien wat het met me deed. Als ik een kunstje had gedaan, was het niet meer echt.

Als er iets bij het leven hoort, is het wel de dood

Ik vind het belangrijk te laten zien dat pijn er mag zijn. Dat ik daar open over ben, heeft veel mensen geraakt. Je hoeft niet altijd een blij ei te zijn. Als er iets bij het leven hoort, is het wel de dood. Met mijn video zeg ik dat rouwen oké is en dat muziek mij troost geeft. Iedereen gaat op zijn eigen manier met rouw om. Als je er maar iets mee doet. Verdriet wegstoppen, helpt sowieso niet. Wat er niet mag zijn, gaat schreeuwen."

Met haar video’s wil Daisy graag jonge mensen een hart onder de riem steken. "Ik zie zoveel kwetsbaarheid bij jongeren. Ook bij Gerben. Hij is er zelfs aan onderdoor gegaan. Zeker in deze coronatijd wil ik met mijn video’s laten zien: het is een onzekere en eenzame tijd, maar je bent niet alleen."

113

Heb je vragen over zelfdoding of wil je praten over zelfmoordgedachten? Dat kan anoniem via de chat op www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis).

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--