Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blog Patricia | Hoe een baby van grote betekenis kan zijn

22 januari 2021 · Leestijd 4 min

Patricia denkt terug aan drie jaar geleden toen ze te horen kreeg dat haar dochtertje niet meer lang zou leven. Mikki kan steeds minder en wordt alsmaar zieker. Maar er is een heel bijzonder persoon die, zonder dat hij het zelf beseft, toch nog een glimlach op haar gezicht kan toveren.

Joep

Nog even en dan is Joep drie jaar. Toen baby Joep in februari 2018 werd geboren wisten we net een aantal weken dat Mikki niet heel lang meer te leven had. We hoopten nog haar zevende verjaardag te kunnen vieren, maar helaas is ze vier maanden daarvoor overleden.

‘Hoe meer Mikki de grip op de wereld om haar heen kwijtraakte, hoe sterker haar liefde voor dieren en baby’s werd’

Mikki is altijd gek op baby’s geweest. Ze was zelf amper een jaar oud of ze was al niet weg te slaan bij de allerkleinsten in het kinderdagverblijf. Door haar ziekte werd het steeds moeilijker voor haar om contact te houden met vriendjes van haar eigen leeftijd. Ze kon ze niet meer bijhouden en haar lijf wilde niet meer mee. Hoe meer ze de grip op de wereld om haar heen kwijtraakte, hoe sterker haar liefde voor dieren en baby’s werd. Toen mijn lieve collega vlak na de diagnose een baby kreeg, was dat dan ook een groot geschenk.

Chocolade

Als Joep op bezoek kwam, begon ze te stralen. Mikki was trots, want hij mocht bij haar op schoot. Voorzichtig legde ze haar armen om hem heen en drukte hem zachtjes tegen haar aan. Wat was hij lief! Ze zocht een mooie knuffel uit voor hem en hij kreeg chocolade van haar. Dat een baby geen chocolade snoept, hebben we maar onbesproken gelaten. De chocolade ging gewoon in een zakje mee met Joep naar huis.

‘Het was voor het eerst sinds dagen dat ik haar weer zag glimlachen’

In de vijf maanden daarna is Joep nog verschillende keren bij ons op bezoek geweest – en is hij steeds met dezelfde liefde door haar ontvangen. De laatste keer dat hij kwam, was Mikki inmiddels heel ziek. Ik pakte haar arm en legde die voorzichtig om hem heen. Het was voor het eerst sinds dagen dat ik haar weer zag glimlachen.

Omdat ze niet meer kon slikken, heb ik die keer geen chocolade voor Joep gekocht. Het leek me niet eerlijk om Joep het lekkernij mee te geven waar zij zo gek op was, maar zelf niet meer kon eten.

Afscheid

Vlak nadat we afscheid hadden genomen van Joep en zijn moeder hoorde ik haar zachtjes iets mompelen. Met de klanken die ze nog kon maken, begreep ik wat ze me probeerde te zeggen. ‘Chocolade’. We waren de chocolade voor Joep vergeten…

Ik beloofde dat ze de volgende keer weer chocolaatjes aan Joep mocht uitdelen. Ik zag haar lijfje weer ontspannen. Het was goed. Met heel veel moeite heb ik geprobeerd mijn tranen in te slikken. Een paar dagen later is Mikki overleden.

Grote betekenis

Nu wordt Joep alweer drie jaar en is het tegelijkertijd bijna drie jaar geleden dat ik voor het laatst voorzichtig haar armpje om hem heen heb gelegd. De tijd is genadeloos en laat met elk verstreken jaar steeds duidelijker zien hoe zij niet meer met ons meegroeit. Elk jaar is er een verjaardag niet gevierd en meer bijgekomen van wat ik van haar heb moeten missen.

Het kleine mannetje moest eens weten hoe hij in zijn jonge leven al van zo’n grote betekenis is geweest. Joep weet het nog niet, maar voor zijn verjaardag krijgt hij van mij weer chocolaatjes. Mikki zou niet anders gewild hebben.

Geschreven door

Patricia Vermeulen

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--