Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blog Esther | Waar is mijn kerststemming?

15 december 2017 · Leestijd 3 min

Esther vindt het maar niks, kerst vieren zonder haar man Dennis. Ze kan maar niet in de kerststemming komen. Gelukkig heeft haar vriendin een oplossing…

Weg met Sinterklaas

De sinterklaasversiering haal ik voor het raam weg en de jutezakken gaan weer op zolder. Ik ben blij dat ik het weer achter de rug heb. Surprises maken, cadeautjes inkopen, schoentjes vullen en pepernoten bakken, het is gewoon niet mijn ding. De kinderen zijn nerveus en ik moet me in allerlei bochten wringen om tijd vrij te maken voor het knutselen en de inkopen.

Ik hou meer van kerst. Verlichte gevels, de geur van dennennaalden en een goede reden om weer nieuwe kerstdecoratie te kopen. Onze kerstboom versierd met kerstballen waar een foto van Dennis is zit en mooi ingepakte cadeautjes onder de boom. Het kerstdiner aan een grote, lange tafel met de complete familie. Er wordt gelachen, geknuffeld en er ontstaan goede gesprekken.

Geen zin in kerst zonder Dennis

Vijf jaar geleden was alles nog anders. Dennis en ik hielden van koken en voor kerst konden we avondenlang samen kerstgerechten uitzoeken. We kochten mooie kerstcadeautjes voor elkaar en terwijl hij de lampjes op de buitengevel bevestigde, maakte ik het in huis gezellig. Kerstavond vierden we altijd met vrienden en stonden we samen urenlang in de keuken om vervolgens de hele avond te tafelen met onze vrienden. Ik mis hem.

Dit jaar jaar vier ik weer een kerst zonder Dennis. En ik heb er helemaal geen zin in! Om me heen hoor ik mensen plannen maken en schuiven in agenda’s om de kerst te kunnen doorbrengen met familie en schoonfamilie. Er worden spelletjes bedacht en kerstgerechten gedeeld. Ik hoef niet te schuiven in de planning. Ik vier deze kerst met mijn familie en alleen met de kids.

“Ik hoef niet de mooiste boom”

In tegenstelling tot voorgaande jaren heb ik mijn boom snel uitgezocht. Het maakt me dit jaar ook niet zoveel uit. Ik hoef niet de mooiste boom. Na drie bomen te hebben gezien, gooi ik de eerste in mijn kar en loop ik naar de kassa. Om me heen zie ik gezinnen samen een prachtig exemplaar uitzoeken. Stampvoetend loop ik naar de kassa. Mijn vriendin is met me mee en probeert er nog wat kerststemming in te brengen door foto’s te maken bij de ijsberen die bij de ingang staan.

Skyradio

Ik gooi de kerstboom in de achterbak en we rijden weg. Mijn vriendin zet Skyradio aan. ‘All I want for Christmas’ galmt uit de speakers. ‘Serieus, moet dit?’, vraag ik haar. Ze zet de radio harder en begint keihard mee te zingen. Er verschijnt een lach op mijn gezicht en na 2 minuten zitten we samen keihard alle foute kerstnummers mee te zingen.

Thuis zet ik gelijk de boom neer en haal alle kerstspullen van zolder. Mijn boom staat en het huis is omgetoverd in kerstsfeer. Ik zet Skyradio weer aan en maak warme chocolademelk voor de kinderen. Stiekem begin ik toch wel een beetje in de kerststemming te komen.

Als ik maar genoeg Skyradio luister komt het goed. Dit wordt een onvergetelijke kerst!

Geschreven door

Esther van der Plaat

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--