Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blog Esther | ‘Hij wilde persé nog naar onze financieel adviseur’

30 november 2020 · Leestijd 4 min

Als de man van Esther te horen krijgt dat hij niet lang meer te leven heeft, wil hij persé nog langs de financieel adviseur. Hij hoopt Esther en de kinderen goed achter te laten. Na zijn overlijden doet Esther een tijdje heel voorzichtig met haar geld. Ze zoekt alles tot in detail uit. Al snel blijkt dat ze financieel de dingen kan blijven doen, die ze voorheen ook deed. Toch ziet ze wel iets belangrijks over het hoofd.

Daar zat ik dan met een stapel enveloppen voor mijn neus. De complete administratie had ik naar beneden gehaald en uitgestald op tafel. Waar moest ik beginnen? Het was nog geen 48 uur geleden dat we Dennis hadden begraven. Bij elke envelop waar zijn naam op stond, barstte ik in huilen uit. Ik besloot het nog even te laten voor wat het was en sprintte de deur uit. Weg! Afleiding zoeken.

Financieel adviseur

Een paar dagen nadat we te horen hadden gekregen dat Dennis niet meer lang te leven had, wilde hij persé nog een keer naar onze financieel adviseur. Hij wilde van hem horen dat hij mij en de kinderen goed zou achterlaten. Ik vergeet nooit meer de blik in zijn ogen toen hij die bevestiging kreeg. Hij zat te glunderen in de auto op weg naar huis. Toen we thuiskwamen en mijn moeder aan de keukentafel zat met de kinderen, zei hij tegen haar: ‘Renny, ik laat ze goed achter. Alles is goed geregeld.’ Hij was zó opgelucht. Ik niet. Het kon mij niet schelen hoe hij me achterliet. Ik wilde alleen maar dat hij bij ons bleef.

Het moest nog wel allemaal in gang worden gezet

Ook al had ik de bevestiging gekregen dat alles goed geregeld was, het moest nog wel allemaal in gang gezet worden. En ik kon pas over een paar maanden werkelijk zien hoe het was geregeld. Gelukkig had Dennis een fantastische werkgever die nog drie maanden zijn salaris doorbetaalde en die mij nog even in zijn auto liet rijden.

Geen cent te makken

Ik deed boodschappen alsof ik geen cent te makken had. ‘Eerst zien en dan geloven’ was mijn motto. Ik kocht ineens geen pakjes drinken meer voor de kinderen maar de goedkoopste bussen limonade. We aten drie dagen van een grote pan macaroni en gingen geen tosti meer eten of koffiedrinken in ons favoriete restaurant.

En die hypotheek, hoe zit het daarmee?

Een paar dagen ben ik bezig geweest om alles uit te zoeken. Hoe zit dat nou met die nabestaandenuitkering? Heb ik daar echt recht op? Doe ik het niet verkeerd, waardoor ik over een paar maanden een megabedrag moet terugbetalen? En die hypotheek, hoe zit het daarmee? Ik zocht alles tot in detail uit.

Het klopte

Na een paar maanden wist ik precies hoe ik er financieel voorstond. Het klopte: Dennis had me goed achtergelaten en we konden alles blijven doen wat we eerder ook deden.

Boetevrij openbreken

Nu ben ik ruim 8 jaar verder en onlangs was het tijd om weer eens met de financieel adviseur om tafel te gaan zitten voor mijn hypotheek. Wat bleek? Tot een half jaar na het overlijden mag je boetevrij je hypotheek openbreken. Nooit geweten! Wat had me dat een hoop geld bespaard! Dit is iets wat banken over het algemeen niet uit zichzelf vertellen. En dat vind ik ronduit belachelijk. Je moet al zoveel verwerken en regelen in die eerste periode. Daar kunnen wij weduwen best wel wat hulp bij gebruiken.

Tip

Dus, aan alle verse weduwen de tip: vraag ernaar bij je bank. Dat kan een hoop tosti’s in je favoriete restaurant opleveren!

Geschreven door

Esther van der Plaat

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--