Ga naar submenu Ga naar zoekveld

6 tips voor als je wel wat afleiding kunt gebruiken

6 maart 2017 · Leestijd 3 min

Je hebt verdriet en je wilt je gedachten rust geven. Even niet malen over wat is geweest en wat had kunnen zijn. Wat doe je dan in zo’n situatie? Eerder kwamen volgers van Ik mis je met veel goeie tips. We zetten een paar hulpvaardige aanbevelingen voor je op een rijtje:

1. Als muziek in de oren

‘Ach, had ik maar de concentratie om een boek te lezen,’ laat Carla via onze Facebookpagina weten. Haar gedachten gaan non stop door. Om toch te kunnen ontspannen luistert zij muziek. Ook andere lezers herkennen Carla’s verhaal. Als het lezen van een boek niet meer gaat, is daar gelukkig nog muziek.

Klanken en gezang bieden troost en helpen emoties te versterken of juist te verzachten. Waar je dan naar moet luisteren? Dat is persoonlijk. Waar heb jij op dat moment behoefte aan? Ik mis je deelt wekelijks een mooi lied dat de juiste snaar weet te raken. Bijvoorbeeld See you again, vertolkt door Dwight Dissels.

2. Tekenen

Als je de concentratie niet kunt vinden voor lezen, dan kan tekenen een uitkomst zijn. Probeer eens een tekenboek voor volwassenen met prachtige bloemen. Ook fijn in combinatie met muziek. Een passende plaat op en dan gedachteloos tekenen. Even niks. Alleen muziek (of juist stilte) en het gekrabbel van je potlood. Langzaam aan vult de tekening zich met kleur.

3. Je eigen verzamelboek

Alie reageert op Facebook dat ze altijd een fanatieke lezer is geweest. Maar nu is ze over op kranten en tijdschriften. Een prettig alternatief als lezen minder goed gaat. Bovendien kun je in tijdschriften soms ook herkenning vinden in verhalen over verlies en troost. Tip: verzamel mooie plaatjes of verhalen waar jij een goed gevoel bij krijgt en plak ze in een schrift. Dat wordt jouw verzamelboekje om in te bladeren als je wat bemoediging kan gebruiken.

4. Humor

De cursus omgaan met teleurstellingen kan wederom niet doorgaan. Martijn vertelt dat hij wel de concentratie kon vinden voor het lezen van een boek. Hij vindt vooral steun in boeken die juist niet over rouw gingen en die hem zelfs lieten lachen. Bijvoorbeeld het boek ‘De cursus omgaan met teleurstellingen kan wederom niet doorgaan’ van Herman Finkers. ‘Dan voelde ik meer weer even levend’, licht hij toe.

5. Ga erop uit

Ga eropuit. Al is het maar een uur. Met bijvoorbeeld een bekende, buur of vriendin. Vanuit de wetenschap is bekend dat ‘onderling contact’ ook een belangrijke kern is van ‘troost en verwerken’. Je kunt bijvoorbeeld één van deze 7 wandelroutes om tot rust te komen uitproberen.

6. Maak een bucketlist

Misschien dat je nu niet de rust ervaart voor het lezen van een boek of het maken van een tekening. Maar wellicht over een tijdje wel. Maak alvast een lijstje met dingen die je ooit weer zou willen doen. De boeken die je graag wil lezen. Een wandeling die je wil maken. Wellicht een bezoekje aan dat ene land. Een taart bakken. Of simpelweg naar de kapper gaan om jezelf te verwennen. Misschien voer je ze wel nooit uit. Geeft niks. Het gaat om het maken van dat lijstje met die kleine lichtpuntjes om voorzichtig naar uit te kijken. Succes!

Wat doe jij het liefst als je afleiding zoekt? Laat het gerust weten via onze Facebookpagina.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--