Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 Tips om familieruzie te voorkomen na een overlijden

26 oktober 2017 · Leestijd 3 min

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft geen contact meer met een of meer familieleden door ruzie na een overlijden. Vooral door ruzie over de erfenis. Broers en zussen die elkaar niet meer kunnen luchten of zien of zelfs ouders en kinderen die het contact verbreken.

Hoe voorkom je een familieruzie na een overlijden?

Misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt. Helaas is dat geen uitzondering. Wat kun je doen om een familieruzie na een overlijden te voorkomen?

1. Erken elkaars verdriet

Wanneer een moeder van een gezin overlijdt hebben niet alleen haar man en kinderen verdriet. Maar ook de ouders van de moeder en haar broers en zussen. Elkaars verdriet erkennen en elkaar steunen in de periode van rouw voorkomt dat er een wedloop ontstaat op wie het hardst is getroffen door het overlijden.
Zo’n concurrentiestrijd in wie het meest lijdt zorgt er voor dat families het contact met elkaar verliezen en maakt het rouwproces nog zwaarder.

2. Behandel kinderen op financieel vlak gelijk

In bijna 70% van de gevallen waarbij het gaat om verbroken contact is dit tussen broers en zussen én komt dit doordat zij financieel ongelijk behandeld zijn.
Een financieel gelijke behandeling van de kinderen in een gezin kan later veel problemen, zoals familieruzies, voorkomen.

Lees ook het artikel Familieruzie in tijden van rouw waarin rouwdeskundige Daan Westerink onder andere vertelt over het conflict dat in haar familie ontstond na het overlijden van haar moeder.

3. Maak een testament op

Zeker wanneer er sprake is van een 2e huwelijk zorgt de afwikkeling van de nalatenschap nogal eens voor conflicten.
Stel, vader overlijdt. Hij is hertrouwd en heeft nog een zoon uit zijn eerste huwelijk. Nu vader is overleden krijgt, wanneer hij niets heeft geregeld, zijn 2e vrouw alles. De zoon uit het eerste huwelijk blijft achter met een niet-opeisbare geldvordering op zijn stiefmoeder. Pas als zijn stiefmoeder overlijdt kan hij dat geld opeisen. Echter, die kan intussen het hele vermogen, inclusief de nalatenschap van zijn vader hebben verbruikt. Hij krijgt dan niets uit de nalatenschap van zijn eigen vader.
In een testament kunnen regelingen getroffen worden waarvan zoveel geld als inboedel onderdeel zijn.

4. Blijf met elkaar in gesprek

Veel conflicten ontstaan doordat mensen elkaar niet begrijpen of door oud zeer.
“Wie heeft de meeste zorg verleend?” of “Wie kreeg vroeger de meeste spullen of de meeste aandacht?” Emoties vertalen zich dan in materiële zaken.
Wanneer je dit merkt is het goed om eerst de emoties met elkaar te bespreken, zonder elkaar allerlei zaken te verwijten. Richt je pas daarna op de afwikkeling van de erfenis.

5. Schakel hulp in

Wanneer je merkt dat je uit elkaar gedreven wordt door emotie en verwijten dan is het slim om hulp in te schakelen, bijvoorbeeld een coach of mediator, om een familieruzie te voorkomen.

Ook kan het slim zijn om hulp in te schakelen als niemand precies weet wat er moet gebeuren. Het afhandelen van de erfenis is voor de meeste mensen geen alledaagse kost. In dat geval kun je conflicten voorkomen door hierbij praktische ondersteuning in te schakelen.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--