Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zelfgemaakte kaart is dierbare herinnering voor Nico

22 april 2017 · Leestijd 4 min

Twee weken voordat zijn geliefde vrouw Marianne overleed, kreeg Nico nog een zelfgemaakte kaart van zijn vrouw. Bekijk de foto’s en over de speciale betekenis ervan voor Nico: “Deze kaart is me heel dierbaar; een tastbare herinnering aan de liefde van mijn leven.”

Hij was nog maar 20 jaar toen Nico zijn Marianne leerde kennen. Liefde op het eerste gezicht! Na twee jaar verkering zijn ze getrouwd en bouwden samen een leven op in Maassluis en later  Rotterdam. Zo’n 44 jaar later heeft Nico van Leeuwen afscheid moeten nemen van zijn geliefde Marianne; ze overleed aan de gevolgen van een darmtumor. Vlak voor haar sterven schrijft Marianne een bijzondere kaart aan Nico.

Creatief tot op het laatste moment

“Mijn vrouw Marianne is altijd heel creatief geweest. Samen met onze dochter ging ze lekker aan de slag met papier, textiel en metalen. Ze heeft wel honderden kaarten gemaakt, die stuurde ze naar mensen om hen te bemoedigen.”

Ook toen Marianne ziek werd, ook in de laatste maanden, bleef ze creatief bezig. Op een gegeven moment zei Nico gekscherend tegen haar: “Het is toch wat, mijn liefste stuurt aan iedereen kaartjes en ik zelf heb er nog nooit eentje van je gehad!”

De laatste kaart die ze geschreven heeft

Artikel Nico

Ongeveer twee weken later lag daar ineens een envelop: een kaart van Marianne aan Nico. “Dit was een heftig moment. Ze had op de kaart geschreven dat dit waarschijnlijk de laatste kaart zou zijn die ze ooit zou schrijven. En die kaart was voor mij. Twee weken daarna is Marianne overleden.”

“Deze kaart is me heel dierbaar; een tastbare herinnering aan de liefde van mijn leven.”

Dierbaar

“Deze kaart is zo dierbaar voor me, een tastbare herinnering. Het is nu negen maanden later en veel van de spulletje van Marianne zijn er niet meer. Deze kaart is me daarom extra dierbaar. Hij zit in m’n Bijbel, zodat ik ‘m vaak kan zien. Ik heb er zelf een foto bij geplakt. Het is voor mij een herinnering aan de liefde van mijn leven.”

Vast plekje in mijn Bijbel

Nico bewaart de kaart van Marianne in zijn Bijbel. “Dit is onze trouwbijbel, echt iets van ons samen. Tegelijkertijd is de Bijbel ook een leidraad in mijn leven,” legt Nico uit. “Ik vind er rust en zingeving in. Het leven houdt voor iedereen een keer op, voor Marianne veel te vroeg op haar 60e, maar uiteindelijk stopt het voor ons allemaal een keer. En dan? Ik vind het antwoord er op in de Bijbel.”

kaart van Marianne voor Nico

Vertrouwen op God

Nico vertelt dat Marianne ook houvast vond in het geloof: “Marianne vertrouwde gewoon op God, wat er ook gebeurde. Ik heb haar in die jaren dat ze ziek was nooit horen klagen of vragen horen stellen. Ze was echt heel sterk in haar geloof, daar heeft ze mij veel mee geholpen.

“Ik heb haar in die jaren dat ze ziek was nooit horen klagen.”

Geen afscheid, maar ‘tot ziens’

In het kaartje heeft Marianne geschreven dat we elkaar weer zullen zien, bij God. Het is voor mij een grote troost: ‘Afscheid nemen doen wij niet, het is tot ziens.’

Nico
Nico.

Op de foto ligt de Bijbel van Nico open bij het gedeelte Markus 4 vers 35. Dit is niet toevallig. Nico vertelt dat de passage over ‘de storm op het meer’ zowel in hun trouwdienst als de dankdienst voor haar leven. “Dit gedeelte is voor ons als een belofte: in het bootje kan het stormen, maar de Heer staat garant dat we veilig aankomen. Dat is voor ons de hemel. Marianne is daar nu al.’

Bekijk hier de uitzending van Ik mis je waarin Nico vertelt over Marianne.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--