Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waar ik jou in mis | Weduwnaar met kinderen – Hoe voorkom ik uitputting?

21 januari 2017 · Leestijd 4 min

Hoe kun je er na het overlijden van je vrouw voor zorgen dat je gezin zo goed mogelijk blijft functioneren zonder er door uitputting aan onderdoor te gaan?

 Weduwnaar met kinderen

De vrouw van Jos overleed en hij bleef achter met twee kinderen. Soms overvalt hem een gevoel van uitputting. Zijn vraag: hoe voorkom ik dat het erger word?

Ik heb een prachtig huwelijk gehad met Ria. Ongeveer een jaar geleden overleed zij. We kregen twee kinderen. Inmiddels zijn zij 14 en 16 jaar oud. Hoewel mijn vrouw er niet meer is, wil ik alles voor de kinderen zoveel mogelijk bij het oude houden. Wat Ria en ik samen voor het gezin deden, komt nu op mij neer. Soms voel ik mij vader en moeder tegelijkertijd. Aan het eind van de dag val ik doodmoe in bed en ’s morgens sta ik moe op, waarna werk, zorg en drukte van voor af aan begint. Ik heb nauwelijks tijd meer voor contact met vrienden. Hoe voorkom ik uitputting?

Jos

Heel goed van je, dat je nu aan de bel trekt en niet wacht totdat je echt niet meer kunt. Doordat jij je zo verantwoordelijk voelt, je alles zoveel mogelijk op “vroeger” wilt laten lijken en je ook de rol van Ria op je neemt, overvraag je jezelf. Je raakt uitgeput en je lichaam begint te protesteren. Het geeft aan dat er een grens bereikt is. Als je hieraan voorbij gaat, is het mogelijk dat je uiteindelijk helemaal geen energie meer overhoudt. Hieronder stellen we een aantal tips voor. Misschien zit er iets bij dat jou kan helpen?

1. Zorg goed voor jezelf, dat voorkomt uitputting

Je maakt duidelijk dat je zo goed mogelijk voor je twee kinderen wilt zorgen. Daar doe je goed aan: het is heel ingrijpend om je moeder te verliezen.

Om er goed voor je kinderen te kunnen zijn, zul je als eerste goed voor jezelf moeten zorgen. Wanneer je uitgeput bent, kom je niet goed meer aan hen toe. Juist nu er veel op je afkomt is het belangrijk om tijd te nemen voor sport, ontspanning en sociale contacten. Je hebt dat nodig om zelf bij te tanken.

2. Neem afstand

Wanneer je agenda overloopt, dicteren omstandigheden gemakkelijk de prioriteiten. Om weer grip op je leven en de omstandigheden te krijgen doe je er goed aan om wat afstand van de dagelijkse drukte te nemen. Dat kan door de dingen die je moet doen voor jezelf op papier te zetten. Dat geeft overzicht. Daarna kun je jezelf vragen stellen: welke dingen zijn echt belangrijk? Wat kan op een andere manier afgehandeld worden? Waar kunnen de kinderen bijspringen? Voor welke zaken kun je een beroep op anderen doen? Wat laat je liggen?

3. Geef toe aan je nieuwe situatie

Na het overlijden van je vrouw is er veel veranderd. Er is een nieuwe werkelijkheid ontstaan. Het is begrijpelijk dat je aan de oude situatie wilt vasthouden. Toch is dat niet realistisch. De nieuwe situatie vraagt om nieuwe keuzes. Praat daar ook met je kinderen over.

Voordat Ria overleed konden jullie met elkaar overleggen en waren jullie elkaars klankbord. Ook in deze nieuwe situatie is het mogelijk om voor jezelf een klankbord te vinden. Denk bijvoorbeeld aan je huisarts. Helemaal in deze periode waarin jij je steeds zo moe voelt, is het belangrijk dat er een vinger aan de pols gehouden wordt.

Het kan ook helpen om contact met lotgenoten te zoeken. Hoe hebben zij hun weg in vergelijkbare omstandigheden gevonden en hoe voorkwamen zij uitputting?

Je kunt er ook voor kiezen om een professionele coach in te schakelen. Die kan je ondersteunen bij jouw zoektocht naar een nieuwe balans. Op de site van de vereniging van christencoaches vind je meer informatie over hun mogelijkheden.

Heb jij ook een vraag voor de rubriek ‘Waar ik jou in mis’? Stuur dan een mailtje naar ikmisje@eo.nl.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--