Troosthond als steun bij rouwverwerking

In de VS worden al regelmatig troosthonden ingezet bij rouwverwerking. Wist je dat het nu in Nederland ook mogelijk is om gebruik te maken van een troosthond?
Een viervoeter die in tijden van rouwverwerking bij je langskomt om even lekker te knuffelen en je een beetje op te vrolijken: een troosthond.
Uitvaartondernemer Patricia van Vliet uit Breda wil de troosthond ook in Nederland

introduceren. “Vaak zie ik bij families waar ik langskom dat er juist in dagen van rouw een extra sterke band ontstaat tussen mensen en hun hond. De hond trekt dan vaak meer naar het baasje toe dan normaal. Dat is mooi om te zien, maar lang niet iedereen heeft een hond.”
En daarom leidt ze haar eigen hond Ruby op tot troosthond. Ze is nu negen weken oud. “Ik ben nu bezig om haar te laten wennen aan mensen. Later gaat ze ook nog op cursus, zodat ze alle gedragsregels leert. Ze moet rustig blijven als ze muziek hoort en niet steeds tegen mensen opspringen.”
Labrador en poedel zijn geschikt als troosthond
Ruby is een ‘labradoodle’, een kruising tussen een labrador en een poedel. “Ze heeft het lieve en sociale van een labrador en de intelligentie van een poedel. Dat maakt haar erg geschikt als troosthond.”
Het is niet de bedoeling dat troosthonden heel lang bij een rouwend gezin blijven. “Ze mogen niet bij gezinnen blijven slapen. Het is voor een troosthond belangrijk dat die steeds weer thuiskomt in een stabiele omgeving. Ze moet de emoties die ze oppikt wel weer los kunnen laten, net zoals dat bij mensen werkt. Na een bezoek gaat Ruby dus weer met mij mee naar huis.”
Orlando
In de VS zijn genoeg voorbeelden van het succes van troosthonden. Zo werden ze ingezet bij de nabestaanden van de schietpartij in Orlando, waar een man vijftig mensen doodschoot in een homoclub. “Ik hoor ook hier eigenlijk alleen maar positieve reacties op het idee”, zegt Van Vliet. “Ik hoop dat het een inspiratie is voor andere uitvaartondernemers.”
Manieren waarop een troosthond zoals Ruby troost kan geven:

- Ze kan kopjes en knuffels geven en zich laten aaien.
- Ze kan aan de voeten liggen van de nabestaande die het nodig heeft.
- Ze kan haar hoofd op iemands schoot leggen als diegene het moeilijk heeft.
- Ze kan naast iemand gaan liggen, zodat diegene het gevoel krijgt dat ze ervoor hem of haar is.