Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prins Harry open over rouwverwerking

18 april 2017 · Leestijd 2 min

De Britse prins Harry (32) vertelt in een interview met de krant The Daily Telegraph openhartig over zijn rouwverwerking na de dood van zijn moeder Diana.

“Weigerde aan mijn moeder te denken”

Prinses Diana kwam in 1997 om het leven bij een ongeluk in Parijs. Op dat moment was Harry twaalf jaar oud. In het interview met de Britse krant vertelt Harry (32) dat hij zijn “hoofd in het zand stak” en “weigerde om aan zijn moeder te denken -want waarom zou dat helpen?- ” zijn was manier om haar tragische dood te verwerken.

Emoties

Volgens de prins kwamen de onverwerkte emoties pas naar boven toen hij eind twintig was. “Ik kan gerust zeggen dat het verliezen van mijn moeder op mijn twaalfde, en het mijzelf afsluiten van al mijn emoties in de afgelopen twintig jaar, een enorm effect op mij heeft gehad. Niet alleen op mijn persoonlijke leven, maar ook op mijn werk”, zegt hij tegen de krant.

In de afgelopen twee jaar heeft hij weer grip op zijn leven gekregen en vertelt openhartig dat hij hierbij hulp heeft gekregen van een therapeut. “Het is geweldig”, zegt hij. Daarnaast is hij gaan boksen, als “goede manier om je agressie kwijt te raken”.

Erkenning

Een enorme erkenning volgens rouwdeskundige Daan Westerink. “Mensen die ook jong een vader, moeder, broertje of zusje hebben verloren en die ook nooit aan rouwen zijn toegekomen horen van prins Harry dat je er best hulp bij kan zoeken”, vertelt ze tegen NOS. “Niet iedere jongere wordt depressief van het overlijden van een ouder of dierbare, dus je hoeft ze niet allemaal meteen naar een therapeut te sturen. Maar als het heel lang duurt, zoals bij Harry, dan moet je een keer ingrijpen.”

Heads Together

Volgens The Daily Telegraph hoopt Harry met het interview het stigma te doorbreken waarmee veel mensen met psychische problemen kampen. De prins zet zich samen met zijn broer, prins William en diens vrouw Kate, in voor Heads Together: een campagne om (openheid rondom) geestelijke gezondheid te bevorderen.

Beeld: ANP

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--