Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Presentatrice Cilly Dartell verloor jong haar moeder door noodlottig ongeluk

3 februari 2017 · Leestijd 3 min

Nog voordat Cilly Dartell als presentatrice van ‘Hart van Nederland’ de journalistiek in gaat, staat ze als 22-jarige actrice in het theater. In die periode verliest ze haar moeder door een tragisch ongeluk: “Mijn moeder vertrok gezond en kwam nooit terug”. In ‘De Kist’ spreekt presentator Kefah Allush met Cilly over leven en dood.

Het is 1980. Cilly Dartell is 22 en woont bij haar ouders. Op een zondagmiddag zit ze op haar zolderkamer als haar vader belt. Zijn woorden zetten haar wereld op de kop: “moeder is verongelukt.”

Noodlottig auto-ongeluk 

Moeder Dartell gaat elke week op bezoek bij haar tante Jo in Amsterdam. De ene keer om haar was op te halen of te brengen, de andere keer gewoon voor het gezelschap. Als ze die bewuste zondagmiddag onderweg is naar Amsterdam, slaat op de A2 het noodlot toe.

Cilly’s moeder rijdt nietsvermoedend op de rechterrijbaan wanneer een auto vanaf de vluchtstrook invoegt. De auto maakt echter niet eerst voldoende snelheid op de vluchtstrook om daarna pas in te voegen, maar voegt direct vanuit stilstand in. Moeder Dartell rijdt op dat moment met honderd kilometer per uur op de langzaam rijdende auto in. Ze is op slag dood. Cilly: “Mijn moeder ging gezond de deur uit en kwam nooit meer terug. Dat is nog steeds moeilijk te bevatten. Ik was er nog helemaal niet aan toe om geen moeder meer te hebben.”

Kefah en Cilly Dartell De Kist

Later blijkt dat de invoegende auto bij een criminele organisatie hoort. De misdadigers gebruikten de vluchtstrook om gestolen goederen over te laden in een andere auto. “Dat gaf een nare bijsmaak aan het geheel. Zij vonden het waarschijnlijk erger dat ze gepakt werden, dan dat ze iemand hadden doodgereden.”

Droom en afscheid

Het lichaam van Cilly’s moeder ligt opgebaard in het uitvaartcentrum vlakbij het huis van de familie Dartell. Cilly durft geen afscheid van haar te gaan nemen. Hoewel haar zus – die moeder geïdentificeerd heeft – zegt dat ze er mooi uitziet, is Cilly te bang voor de aanblik van het verongelukte lichaam. Die nacht krijgt ze een droom:

“Ik droomde dat de bel ging. Ik liep naar beneden, deed de deur open en daar stond mijn moeder. Ik vroeg: ‘Waarom bel je aan?’ Zij: ‘Ik heb natuurlijk geen sleutel meer. En ik ben nu toch aan de overkant dus ik kom even gedag zeggen.’”

De droom maakt grote indruk op Cilly. “Opeens was het heel duidelijk voor me: als zij bij mij afscheid komt nemen, dan kom ik ook bij haar. Het was ineens zo vertrouwd dat ik het niet meer eng vond. Toen ben ik dus tóch gegaan. Ze lag er inderdaad prachtig bij.”

Tekst: Floris Petersen

Het hele gesprek tussen Cilly Dartell en Kefah Allush zien?
Bekijk de aflevering van ‘De Kist’ op 5 februari om 23.35 op NPO2 of kijk daarna de aflevering online.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--