Na overlijden van hun zoon zetten Pieter en Liesbeth zich in voor vluchtelingen op Lesbos
Het leven van Pieter Wittenberg en Liesbeth Bloemendal staat op zijn kop wanneer hun zoon Joost op 19-jarige leeftijd verongelukt. Na zijn dood beseffen zij des te meer hoe belangrijk het is om volop te leven. Daarom besluiten Pieter en Liesbeth zich in te zetten voor vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos.
Zingeving
Het is voor hen een van de manieren om opnieuw zin te geven aan hun leven en de visie van hun zoon voor te zetten. “Je kunt bijna niet anders dan in zijn lijn doorleven. Joost was een jongen met veel enthousiasme: als Joost ergens voor ging, ging hij er volop voor. Hij deed wat hij leuk en belangrijk vond”, vertelt Liesbeth.
Pieter: “We stonden voor de taak om ons leven opnieuw uit te vinden. Het leven was zo vanzelfsprekend, maar opeens niet meer. Daar ben je niet op voorbereid.”
Volop Leven
Het verhaal van Pieter en Liesbeth wordt verteld in de documentaire Volop Leven. Eefje van den Akker, een van de makers vertelt: “Het is een film over de onuitwisbare liefde van ouders voor hun kind en hoe ze zichzelf herpakken en het leven opnieuw proberen uit te vinden. Het overlijden van hem heeft destijds veel mensen geschokt, deze documentaire gaat verder daar waar veel mensen zich nauwelijks kunnen voorstellen hoe je verder gaat na zo’n verlies.
‘Een eerbetoon aan een jong iemand die alles uit de wereld wilde halen en volop leefde’
De film Volop Leven is dan ook enerzijds een inspiratie voor anderen die zich met dit verhaal kunnen identificeren en eveneens dierbaren hebben verloren, anderzijds een eerbetoon aan een jong iemand die alles uit de wereld wilde halen en volop leefde.”
Griekenland
Vorige week was er een benefietvoorstelling van de documentaire om geld op te halen voor de stichting ShowerPower, die Pieter en Liesbeth inmiddels hebben opgezet. Via deze stichting geven zij mensen uit kamp Moria, op het Griekse eiland Lesbos, de gelegenheid om op een schone en veilige plek te douchen.