Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gedicht | ‘Vandaag’ over gemis en verbinding op speciale dagen

20 oktober 2021 · Leestijd 2 min

Je dochter’s verjaardag of de sterfdag van opa. Kerst, want mama hield daar zo van. Elk jaar keren ze weer terug, die beladen dagen. Het gemis voelt soms groter, maar je kan je ook juist meer verbonden voelen met je dierbare. Over die dubbele lading schreef Margreeth Ras het gedicht ‘Vandaag’.

Soms overvalt het je ineens. Het gevoel van gemis komt als donderslag bij heldere hemel. Omdat je iets ziet, hoort, voelt of denkt. Een liedje, de geur van vanille, een vlinder die landt op de stoel naast je. Direct ben je weer daar, bij die persoon die er niet meer is.

Die tijd

Andere momenten zijn duidelijker. Zijn verjaardag, haar sterfdag, hun liefde voor kerst, dat altijd in groten getale werd gevierd. Voor deze soms gevreesde dagen, kun je je zelfs schrap zetten. De emotie kan toenemen, naarmate de dag nadert. ‘Het is weer die tijd van het jaar’.

‘Op een dag als vandaag mis ik je nog meer’

Toch, en gelukkig, kan zo’n dag voor velen ook juist troost bieden. Het is een moment om stil te staan bij wie je mist, bij degene die je er zo graag bij had gewild. Juist vandaag.

Dubbele lading

Dichter Margreeth Ras schreef hierover in het gedicht ‘Vandaag’. Over het gevoel dat iedereen die iemand is verloren, herkent. Die dubbele lading, van iemand missen en je toch verbonden voelen. Juist op deze dag.

Gedicht Vandaag

Op een dag als vandaag
mis ik je nog meer
daardoor
doet een blijde dag
verborgen beetjes zeer

Op een dag als vandaag
denk ik je dichtbij
daardoor
wordt vandaag de dag
toch iets van jou en mij.

Over de auteur

Margreeth Ras is tekstschrijver voor diverse (christelijke) koren en solisten. Daarnaast schrijft ze gedichten en verscheen onlangs haar gedichtenbundel ‘Troost’.

Disclaimer

Het gedicht ‘Vandaag’ is met toestemming van de auteur overgenomen. Kopiëren, verspreiden en elk ander gebruik van deze inhoud is niet toegestaan zonder toestemming van de de auteur.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--