Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Doodgeboren kindjes krijgen geboorteakte

27 september 2018 · Leestijd 3 min

Vanaf vandaag kunnen ouders hun levenloos geboren kindje officieel registreren. Tot nu toe stond er letterlijk in de wet: ‘Komt een kind dood ter wereld, dan wordt het geacht nooit te hebben bestaan’. Natasja Geyteman-Bos vond dat samen met Mandy Rut onbegrijpelijk en startte twee jaar geleden een petitie om de wet te wijzigen en met succes.

‘Het is niet goed’

Natasja verloor haar dochtertje Jolie na een zwangerschap van ruim veertig weken. Op Femme.nl vertelt ze daarover: “Die laatste dagen voelde ze weinig leven in haar buik: ‘De gynaecoloog kon niets anders uitbrengen dan: ‘Het is niet goed’. Het enige wat ik kon zeggen, was: ‘Hoe kan dat nou? Hoe kan dat nou?’ Ze was in mijn buik overleden. Terwijl niets daarop wees. En ik had nog zo duidelijk tegen de gynaecoloog gezegd dat ik haar echt niet zoveel meer voelde de laatste tijd… De grond werd onder mijn voeten weggeslagen.”

Verplicht aangeven en begraven

“Na de bevalling voelde ik me zo trots. Dat was net zo’n mooi moment als bij mijn andere bevallingen, alleen huilde ze niet en klopte haar hartje niet. Na die geboorte moesten we ook gewoon naar de gemeente om Jolie – zo heet ze – aan te geven en je bent volgens de wet ook verplicht tot het cremeren of begraven van je kindje. Heel logisch, natuurlijk gingen we dat doen. Maar hierdoor wist ik dus niet beter dan dat ze ook gewoon geregistreerd stond in het BRP (Basisregistratie Personen red.).”

‘Ik heb officieel maar twee kindjes’

“In 2009 werd mijn zoontje geboren en toen ik voor hem een paspoort ging aanvragen, zei de ambtenaar: ‘U heeft één kindje.’ Toen kwam ik erachter dat doodgeboren kindjes niet worden bijgeschreven in het bevolkingsregister. Later heb ik nog een dochter gekregen. Ik ben drie keer zwanger geweest, drie keer bevallen, maar ik heb officieel maar twee kinderen.’

Pijnlijk

Het voor Natasja pijnlijk dat er maar twee van haar kinderen door de wet erkend worden, terwijl ze echt moeder is van drie kinderen. “Het is al zo pijnlijk om Jolie te moeten missen, niet geregistreerd staan is alsof ze nooit heeft bestaan. Ze heeft wel degelijk bestaan!”

Met de petitie, die ze twee jaar geleden al startte, vroeg ze in Den Haag aandacht en dat is gelukt. Ook columniste Roos Schlikker zette zich hiervoor in. Vorig jaar viel het besluit en vandaag wordt het officieel. Daarmee blijft een stil geboren kindje altijd zichtbaar bij de gezinssamenstelling en in officiële documenten.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--