Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rosan: ‘Laat mij degene zijn die anderen helpt, nu Sander het niet meer kan’

25 april 2018 · Leestijd 2 min

In het tv-programma Tweestrijd ontmoeten terminale en suïcidale jongeren elkaar. Dat levert bijzondere en mooie gesprekken op. Een van de depressieve deelnemers is Rosan, zij zou een jaar lang met Sander optrekken. Uiteindelijk ontmoet ze hem maar één keer omdat Sander tijdens de opnames overlijdt aan maagkanker.

Humor

“Mijn maatje, Sander, en ik hadden dezelfde humor”, vertelt Rosan in een interview met Visie. “Hij kon van iets ergs toch weer iets grappigs maken. Ook was hij superpositief. Hij hoopte bijvoorbeeld dat er misschien nog een medicijn werd uitgevonden voordat hij stierf.”

‘Ik zie nu in dat ik het toch niet allemaal in de hand heb’

In dagblad Metro vertelt Rosan dat Sander haar leerde om hoop te houden. Dankzij de ontmoetingen met hem, kreeg ze door dat ze het leven niet uit te stippelen is. “Bij mij moest alles altijd precies zo gaan als ik dat wilde, anders flipte ik. Ik kan nog steeds een controlefreak zijn hoor, maar ik kan het beter loslaten. Ik zie nu in dat ik het toch niet allemaal in de hand heb.”

Begrafenis

Tijdens de opnames overlijdt Sander. Rosan: “Dat was best raar. Ik ontmoette toen zijn familie, terwijl ik hen nog nooit had gezien. Uiteindelijk vond ik het fijn dat ik erbij was en oprecht afscheid heb kunnen nemen. Zo kon ik hem toch nog eens ontmoeten, al had ik natuurlijk veel liever nog een keer een levende Sander gezien.”

Helpen

De toch nog vrij plotselinge dood van Sander gaf Rosan een inzicht. “Het klinkt misschien grof, maar zijn dood is enorm belangrijk geweest voor mijn perspectief op leven en dood. Sander wilde graag mensen helpen, maar nu is hij er niet meer. Laat mij dan diegene zijn die anderen helpt. Als het slecht met me gaat, probeer ik dat voor ogen te houden.”

Tweestrijd

Vanavond is de laatste aflevering van 3-delige documentaire Tweestrijd te zien op NPO3 0m 21:40 uur. De eerste twee afleveringen zijn terug te kijken op NPO3.nl.

Beeld: Richard Beukelaar

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--