Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blog Esther | Samengesteld gezin

22 september 2017 · Leestijd 3 min

Als Esther met haar nieuwe liefde en hun kinderen op vakantie gaat heeft ze er een romantisch beeld bij. Gezellig met z’n allen vakantie vieren! De werkelijkheid van een samengesteld gezin is net even anders…

Weer ruzie

Terwijl we voor de tent in het zonnetje genieten van een bakje koffie komt één van de kinderen het pad op lopen. Tien minuten geleden zijn ze met elkaar vertrokken naar het zwembad. Even nog een bakje koffie drinken en dan zouden ook wij naar het zwembad komen.

Haar gezicht staat op onweer. Zuchtend kijken we elkaar aan. Weer ruzie. Boos duikt Isa haar tent in en wil niet met me praten. Nog geen vijf minuten later komt het volgende kind de hoek om. Duidelijk ook boos om de situatie.

We kijken elkaar teleurgesteld aan en hijsen ons uit de stoel om ‘het gesprek’ weer aan te gaan. De afgelopen dagen hebben we meer van dit soort gesprekken gevoerd. Er was steeds weinig aan de hand, maar genoeg voor een meningsverschil of ruzie voor de meiden.

 Allebei een dochter

Ik ken Isa door en door. Ik weet hoe ze kan reageren en waar zo’n reactie vandaan komt. Ik weet ook precies wat ze nodig heeft in zo’n situatie. Andersom weet Remco dat van zijn dochter. Allebei praten we met onze eigen dochter en proberen we de situatie goed in te schatten. Omdat we zo graag willen dat het goed gaat proberen we zoveel mogelijk voor de ander op te komen en het brandje te blussen. Dat leidt vaak tot onbegrip van ons eigen kind en maakt de situatie alleen maar erger.

 Samengesteld gezin

We zijn een week en ongeveer 10 ruzies verder. Er hangt een gespannen sfeer en telkens als een kind onze kant op komt gaat mijn hartslag omhoog. Oh nee, gedonder!

Ik, als rasechte optimist, had de vakantie heel anders voorgesteld. Een groot samengesteld gezin dat de vakantie van hun leven ging beleven. Liefde, veel liefde en gezelligheid. In plaats daarvan zijn we brandjes aan het blussen en ontstaat er ook tussen ons spanning. Verre van een relaxte vakantie.

Aan het einde van de avond gaan we allebei naar onze eigen stek. Remco met zijn meiden in de caravan en ik met de kinderen in de tent. Ik lig nog uren wakker en overdenk de situatie. Nooit gedacht dat er zoveel kwam kijken bij een samengesteld gezin.

Met Dennis was het anders

Toen ik Dennis leerde kennen waren we jong, we hadden geen kinderen en nog weinig van de wereld gezien en meegemaakt. We hadden alle tijd om leuke dingen met elkaar te ondernemen en konden elkaar goed leren kennen. We kregen kinderen en onze opvoeding was helemaal afgestemd op de kinderen en de situatie.

Als je ouder bent en een relatie aangaat heb je allebei een rugzak en zijn er naast de liefde voor elkaar nog zoveel externe factoren. Het is veel lastiger om iets samen op te bouwen en als er dan een kink in de kabel komt, zoals kinderen die niet met elkaar overweg kunnen of een verschil in opvoeding wordt dat ineens een stuk lastiger.

Ik denk terug aan mijn vakanties met Dennis en met betraande ogen val ik slaap op mijn slaapmatje.

Geschreven door

Esther van der Plaat

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--