Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vaderdag zonder je kind: confronterend en pijnlijk

14 juni 2018 · Leestijd 3 min

Aanstaande zondag is het Vaderdag. Dit kan een pijnlijke dag zijn als jijzelf, of je kinderen, hun vader verloren hebben. Maar ook wanneer je als vader een kind moet missen, kan Vaderdag confronterend zijn.

Plotsklaps

Voor Arie van der Veer is het een moeilijke week. Het is deze week drie jaar geleden dat zijn volwassen zoon Peter plotseling overleed. Op de website van Visie vertelt hij: “Van het ene moment op het andere verduisterde ons leven.”

Peter was een gezonde veertiger die midden in het leven stond. Vader van een groot en veelkleurig gezin, nét een paar dagen opa, voetbalcoach. Op een middag in juni 2015 wordt hij plotsklaps uit het leven weggenomen. Volgens de huisarts heeft Peter niet eens beseft dat hij stierf; hij was gewoon van het ene op het andere moment dood.

Hoogtijdagen

Arie: “Er zijn van die momenten dat alles weer bovenkomt. Dat is uiteraard op verjaardagen, maar misschien nog meer als het feest is en hij er niet is.”

‘Familiebijeenkomsten staan nooit los van het gemis’

Toch zijn voor Arie en zijn vrouw de familiemomenten en -feestdagen ook een bron van troost. “Genieten is nog wel een moeilijk woord, maar verjaardagen van de kinderen of kleinkinderen bijvoorbeeld, zijn mooie belevenissen. Ze staan nooit los van het gemis, er is altijd die lege stoel, maar het zijn wel de momenten waarop je als gezin samen bent en weet dat je elkaar nog hebt.” Arie vindt ook steun in het geloof en bepaalde liederen.

Alternatief

Toch kunnen -ondanks de steun die je ervaart- feestdagen, of dagen als Vaderdag en Moederdag, confronterend zijn als je een kind of dierbare verloren hebt. Het gemis is extra sterk aanwezig.

Begrijpelijk als je dit soort dagen zou willen overslaan, maar je ontkomt er niet zo gemakkelijk aan. Daarom juist misschien op Vaderdag een moment creëren waarop je extra stilstaat bij de zoon of dochter die je mist?

Wie weet kun je samen met je partner en /of (andere) kinderen een speciaal Vaderdag-moment houden bij het graf of de herdenkplaats. Een moment waarin je stilstaat bij een bijzondere herinnering, of een unieke eigenschap van degene die je mist. Als eerbetoon.

‘Maar ook’, zoals blogger Esther zegt, ‘om toch even een soort van compleet te zijn‘. Esther mist haar man en voor haar en haar kinderen is Vaderdag dus op een andere manier een moeilijke dag. Samen met haar kinderen gaat ze die zondagochtend naar het graf: ze nemen een ontbijtje mee, de kinderen hebben kadootjes. Zo maken ze er samen een bijzonder moment van.

Hoop en kracht

Iedereen rouwt op een andere en eigen manier. Dat maakt dat jij ook een unieke invulling kan bedenken om juist op een dag als Vaderdag stil te staan bij je geliefde zoon of dochter.

Als Ik mis je hopen we dat je ondanks het gemis en de pijn, veel liefde, hoop en kracht mag ervaren op deze dag. Laat je ons in de reacties hieronder weten wat jou helpt op feestdagen?

Beeld: Shutterstock

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--