Ga naar submenu Ga naar zoekveld

7 tips over rouw en werk

5 januari 2018 · Leestijd 4 min

Na het overlijden van een dierbare komt het moment dat je weer aan het werk gaat. Hoe pak je dit aan? Lees de 7 tips over rouw en werk.

Na het overlijden van een dierbare komt het moment dat je weer aan het werk gaat. Misschien ben je wel weer snel aan het werk gegaan, maar gaat het niet lekker. Of zit je juist al een tijdje thuis en zie je er als een berg tegenop om weer te beginnen. Je bent niet de enige. De gemiddelde verzuimduur na het overlijden van een dierbare is 170 dagen.

Om je wat handvatten te bieden bij jouw proces om weer aan het werk te gaan hebben we 7 tips rond rouw en werk.

1. Accepteer de situatie zoals die is

Accepteer dat je momenteel niet de collega bent zoals iedereen die kende. Rouwen kost heel veel energie. Dus waarschijnlijk ben je sneller geïrriteerd, ben je moe, maak je fouten die je eerder niet maakte, lukt het plannen niet goed en kosten sommige werkzaamheden je nu heel veel energie.

Je hebt tijd nodig. Hoeveel tijd is moeilijk te bepalen. Wanneer je hebt ontdekt wat voor jou in aantal uren en werkzaamheden haalbaar is kun je vanuit die basis stapjes gaan zetten.

2. Bedenk of je met je collega’s wilt praten over je verlies en het rouwen

Voordat je weer aan de slag gaat is goed te bedenken of je met je collega’s wilt praten over wat je doormaakt. Misschien vind je het niet fijn als collega’s vragen hoe het nu met je gaat en wil je je op je werk focussen. Maar, misschien vind je het juist prettig om af en toe – een stukje van – je verhaal kwijt te kunnen en stel je het op prijs als collega’s vragen hoe het met je gaat. Je kunt je leidinggevende vragen je collega’s hierover te informeren.

3. Begin met de werkzaamheden die je energie geven

Schermafbeelding 2017-04-01 om 10.07.32

Maak een lijstje van de werkzaamheden die je energie geven en die je energie kosten. Werkzaamheden die je energie kosten kun je in het begin het best zoveel mogelijk vermijden. Je hebt namelijk al een tekort aan energie. Bespreek dit lijstje met je leidinggevende.

4. Praat met je leidinggevende

Bespreek samen met je leidinggevende hoe je het werk gaat hervatten. Waarschijnlijk zul je gaande weg een aantal keer met je leidinggevende (en misschien ook wel met de bedrijfsarts) dit soort gesprekken hebben. Bijvoorbeeld omdat blijkt dat bepaalde werkzaamheden niet goed lukken, of omdat je juist merkt dat je meer uur kunt gaan werken dan was ingeschat, maar nog niet meer verantwoordelijkheid aan kunt.

5. Werk het aantal uur dat voor jou haalbaar is

Merk je dat twee uur werken op een dag voor jou haalbaar is, dan is dat zo. Rouwen is hard werken. Een werkdag van twee of drie uur kan enorm intensief zijn, terwijl je voorheen misschien totaal geen moeite had met een werkdag van acht uur of meer. Voel je daarover niet schuldig, maar maak er wel afspraken over.

6. Neem rust

Voor veel mensen die een dierbare hebben verloren blijkt het lastig om zich goed te concentreren. Misschien geldt dit ook voor jou? Deel je werkdag daarom op in blokken en plan rustmomentjes. Ga even wandelen of een kopje koffie/thee drinken met een collega. Je zult merken dat je het dan beter volhoudt en er meer uit je vingers komt.

Neem ook rust na het werken. Zorg ook buiten het werk voor voldoende rust. Als je voldoende bent uitgerust gaat alles altijd wat makkelijker.

7. Bedenk aan het begin van de werkdag wat je gaat doen

Zoals bij de vorige tips genoemd, is concentratie vaak een probleem. Het kan helpen om een lijstje te maken van de dingen die je die dag wilt doen. Maak een haalbaar lijstje. En het is natuurlijk altijd fijn om iets af te kunnen strepen.

Weer aan het werk gaan is een proces dat langere tijd kan duren. Neem die tijd. Je zult gaande weg merken dat je stappen maakt. Soms zul je een stapje terug moeten en soms kun je ineens grote stappen voorwaarts zetten.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--