Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 inspirerende zomervakantietips voor alleenstaanden

3 mei 2018 · Leestijd 4 min

Het is mei en de zomervakantie komt er weer aan. Voor veel mensen een moment om naar uit te kijken. Maar wanneer je je partner bent verloren, kan de vakantie juist iets zijn om tegenop te zien. Lees hier vijf tips om toch fijn op reis te gaan.

Alleenstaand op vakantie

Zomervakantie als je alleenstaand bent: het kan een opgave zijn. Of je nu met of zonder kinderen op pad gaat, het is een andere ervaring dan toen je geliefde er nog bij was. Je mist een maatje om te genieten van die mooie zonsondergang, een extra paar handen bij het verzorgen van de kinderen en een steun en toeverlaat tijdens moeilijke momenten.

Hoewel het natuurlijk nooit de vakanties met je overleden geliefde kan vervangen, zijn er wel alternatieven die de zomervakantie makkelijker maken. Lees hier op welke manieren je deze zomer ook op pad zou kunnen gaan.

Alternatieve ideeën voor de zomervakantie

Alleenstaandenreizen
Veel grote touroperators bieden reizen voor alleenstaanden aan. Met andere alleenreizenden kan je zowel in Europa als daarbuiten op een ongedwongen manier op pad. Doordat iedereen alleen reist, is het makkelijk om contact te leggen met elkaar. Er is ruimte om ervaringen te delen, zowel ervaringen die tijdens de reis worden opgedaan als persoonlijke ervaringen. Een ander voordeel is dat een eenpersoonskamer vaak standaard is en je daar dus geen extra toeslag voor betaalt.

Vrijwilligersvakantie
Soms is twee weken op een strandbed liggen nog te confronterend en kan het fijn zijn om bezig te blijven. Een vrijwilligersvakantie biedt dan uitkomst. Tijdens een verblijf van minimaal twee weken, help je de lokale bevolking met bijvoorbeeld het opknappen van scholen, educatieve activiteiten of projecten ter vergroting van natuurbehoud. De reizen gaan onder andere naar Nepal, Cambodja of Fiji en meestal verblijf je in een gastgezin. Na de twee weken vrijwilligerswerk is het mogelijk om rond te reizen in het land van bestemming.

Reizen voor éénoudergezinnen
Als alleenstaande ouder kan de zomervakantie best lastig zijn. Wanneer je de enige volwassene bent, moet jij alles regelen en ben je overal verantwoordelijk voor. Momenten van rust zijn schaars en ontspannen lukt daardoor niet altijd. Ook mis je soms het praatje met andere volwassenen.
Hierin sta je niet alleen en er is tegenwoordig dan ook een flink aantal aanbieders van vakanties voor alleenstaande ouders. Er zijn zowel exotische groepsreizen, maar ook een zonvakantie naar de camping behoort tot de mogelijkheden. Voor de kinderen worden er activiteiten georganiseerd en ouders onderling hebben aanspraak en vinden vaak een luisterend oor bij elkaar.

zeilreis

Themareizen
Hoewel themareizen niet per definitie voor alleenstaanden zijn, is het wel een soort reis die veel mensen alleen ondernemen. De vakantie wordt opgezet rondom een specifieke interesse of een bepaald thema. Zo zijn er (avontuurlijke) fotografiereizen, zeilreizen en yogareizen. Voor de liefhebbers van lekker eten is een culinaire reis een mooie manier om een land te ontdekken. Niet alleen struin je lokale markten af op zoek naar de mooiste ingrediënten; ook bereid je onder professionele begeleiding de heerlijkste gerechten.

Op reis met een vriend of vriendin
Na jarenlang met je echtgenoot op vakantie te zijn geweest, kan het wennen zijn om op zoek te gaan naar een nieuw ‘vakantiemaatje’. Toch is het zo dat er genoeg mensen zijn die in hetzelfde of in een vergelijkbaar schuitje zitten. Misschien worstelt de gescheiden moeder van school ook wel met de vraag met wie zij nu op vakantie zal gaan. Of heeft de alleenstaande buurman behoefte aan gezelschap tijdens zijn jaarlijkse fietsreis. Door uit te spreken dat je tegen de zomervakantie opziet, vind je wellicht herkenning bij anderen.
Ook zijn er platforms waar weduwes en weduwnaren elkaar kunnen ontmoeten voor uitjes en vakanties. Wie weet vind je hier iemand die net zo gek van safari’s blijkt te zijn als jij en wordt die zomervakantie waar je zo tegenop ziet minder erg dan hij nu lijkt.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--