Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Ik had het gevoel dat mijn verdriet er niet mocht zijn”

2 augustus 2017 · Leestijd 2 min

In 2014 verscheen het boek ‘Ik zet mijn masker af’ waarin jongeren hun persoonlijk verhaal over rouw en verlies delen. Het boek helpt jongeren (h)erkenning te vinden en motiveert hen om zelf te vertellen over hun eigen ervaring met verlies. Naar aanleiding van dit boek ontstond het initiatief ‘Mijn masker af’. Een groep jongeren die er wil zijn voor jongeren die te maken hebben met verlies.

”Ik voelde me niet begrepen”

‘’Mijn neefje Teun overleed toen we samen in groep 4 zaten. Ik heb leerkrachten gehad die begrip hadden, maar ook die niet wisten hoe ze hiermee om moesten gaan. Dat maakte dat ik mij niet begrepen voelde en mijn verdriet wegstopte. Ik heb geleerd dat al het verdriet telt.‘’ Dit is een quote van Michelle, één van de jongeren van ‘Mijn masker af’’.

Leedconcurrentie

”Omdat het overlijden niet binnen ons eigen gezin was gebeurt had ik steeds het gevoel dat het voor mij niet zo erg was. Voor het gezin van mijn neefje was het voor mijn gevoel veel erger,” licht Michelle toe in het openhartige filmpje hieronder. Ze vertelt verder dat er geen leedconcurrentie zou moeten zijn.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Weinig begrip of kennis

Omdat zij zelf moeite ervaarden in het praten over rouw, willen de jongeren van ‘Mijn masker af’ er zijn voor anderen. Zo kan het zijn dat iemand zelf niet durft of kan praten over verlies. Maar soms is er ook weinig begrip of kennis vanuit de omgeving. In zo’n geval kun je contact zoeken met ‘Mijn masker af’. Ook geven de jongeren gastcolleges om het thema ‘rouw’ bespreekbaar te maken op scholen.

Mijn masker af
Mijn masker af.

Drempels overwonnen en thema’s doorbroken

‘’Door het verlies van een dierbare, een echtscheiding of ander verlies, is ons leven aardig op zijn kop gaan staan. Ieder is hier op een eigen manier mee om gegaan, maar stuk voor stuk hebben wij drempels overwonnen en thema’s doorbroken. Door te ervaren hoe het is om ons verhaal te delen met anderen, hebben wij ons masker af kunnen zetten,’’ zo laat deze gemotiveerde groep weten via hun website.

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--