Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Na het feestelijk diner met haar familie overlijdt Burçin Parlak in hospice voor jongeren

14 maart 2017 · Leestijd 3 min

Voor de 26-jarige Burçin Parlak was hospice Xenia ‘een cadeautje’. Burçin overleed begin maart, kort nadat ze meewerkte aan een aangrijpend interview over haar verblijf in hospice Xenia. Dit hospice is nieuw en ook uniek; ze biedt als enige in Nederland aan jonge terminaal zieke mensen een waardige laatste woonplek.

Het klinkt niet logisch om een jonge vrouw te horen zeggen dat ‘ze het de laatste dagen van haar leven goed heeft gehad, dat het een cadeautje was’. Toch is dit wat de 26-jarige Burçin Parlak ervaart, zoals je kan lezen in dit aangrijpende relaas in de Volkskrant. Burçin wilde koste wat kost niet ongelukkig het leven laten: “Ik ben niet boos, ik heb gewoon domme pech gehad en ik ben dankbaar dat ik er nu nog het beste van kan maken.”

De ambitieuze jonge vrouw overleed begin maart aan de gevolgen van een uitgezaaide tumor in haar buik. In hospice Xenia vond ze een goede plek om waardig afscheid te nemen van haar familie en het leven. Het hospice bood rust, een logeerplek voor familie, medische zorg en ruimte voor bijzondere momenten, zoals een ‘laatste feestelijk diner’ met dierbaren, en een exclusief optreden van de Lion King-musicalcast.

Bijzondere aandacht

Hospice Xenia bestaat inmiddels drie jaar en biedt plek aan mensen tussen de 16-40 jaar. Deze jonge(re) patiënten met een levensbedreigende ziekte verlangen bijzondere aandacht, zegt directeur Jacqueline Bouts. “Door hun ziekte hebben zij in veel gevallen intensieve, verpleegtechnische en medische zorg nodig. Het is niet altijd mogelijk dat deze zorg door familie en vrienden in de thuissituatie kan worden geboden. De zorgverlening binnen  Xenia wordt in een huiselijke omgeving geboden en komt zo heel ‘dicht bij thuis’.”

Nederland kent al wel kinderhospices, voor kinderen in de leeftijd tot en met 16 jaar. Daarnaast zijn er zo’n 140 reguliere hospices voor volwassenen. Xenia is van mening dat de omgeving en de benadering van patiënten met een levensbedreigende ziekte afgestemd moet zijn op deze leeftijdscategorie, rekeninghoudend met hun wensen en hulpvragen.

Lees hier het artikel

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--