Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Brand een kaarsje voor jouw overleden dierbare

Bijna de helft van de Nederlanders doet het wel eens: een kaarsje opsteken voor een overleden dierbare. Het is zelfs het meest gebruikte ritueel om iemand te herdenken. Ook bij 'Ik mis je' kun je een kaarsje aansteken om iemand te herdenken. Waarom troost het branden van een kaars? En waar komt dit ritueel vandaan?

Steek een kaarsje aan

Gelovig of niet?

Van oudsher is het opsteken van een kaars een godsdienstig ritueel. Het kaarslicht zou namelijk zorgen voor een verbinding tussen hemel en aarde. Ondertussen is het een ritueel voor iedereen. Gelovig of niet: een kaarsje aansteken kan troost bieden.

‘Als ik een kaars aansteek voelt het alsof mijn moeder heel even dichtbij is’

~ Hanneke

Ritueel van troost en hoop

Licht wordt in veel culturen dan ook gezien als een symbool voor troost of hoop. Maar na het overlijden van een dierbare kan het lastig zijn om hoop te houden. Een kaarsje branden maakt de wereld letterlijk een beetje lichter. Daarom kan het troost bieden in de donkere periode van rouw.

‘Met het aansteken van een kaars maak ik tastbaar en zichtbaar dat ik aan haar denk’

~ John

Herdenken en herinneren

Daarnaast kan een kaarsje helpen om stil te staan bij wie je mist. Herdenken is vaak fijn op bijzondere dagen, zoals een verjaardag, sterfdag of Allerzielen. Het branden van een kaars creëert namelijk een bewust moment om herinneringen op te halen, samen of met familie of vrienden. Zo blijft de herinnering aan jouw dierbare levend.

‘Op verjaardagen, de sterfdag en in de meeste kerken waar ik kom brand ik altijd een kaarsje’

~ Charlotte

Eigen invulling geven

Op welke manier je invulling geeft aan het aansteken van een kaarsje, is aan iedereen zelf om te bepalen. Doe het bijvoorbeeld thuis, in een kerk of hier bij Ik mis je.

Steek een kaarsje aan
Steek een kaarsje aan
--:--