Indrukwekkende podcast toont de kracht van ouders na de dood van hun kind

Het leven van vijf vaders en moeders verandert totaal door de dood van hun kind. In de serie ‘Anders Nabij’ geeft podcastmaker Eva Droogmans (39) een intieme kijk in hun leven.

Vergeten

‘In de kern zijn het liefdesverhalen: ouders die eindeloos van hun kind houden, ver voorbij de dood.’ Het overlijden van Ona (17), Harte (6), Charlotte (16), Toon (12) en Steven (20) en Sylvie (20) verandert het leven van hun ouders ingrijpend. Zij vergeten hun kinderen nooit. Tegelijk delen alle ouders de angst: wat als mijn kind op een dag vergeten wordt?

Mam, kom op!

Eva denkt terug aan het gesprek met Jan en Leen, de ouders van Ona. Zij overleed aan een hersenvliesontsteking. ‘De gesprekken met Jan en Leen waren emotioneel zwaar. Hun verdriet was zo tastbaar. Er zijn tijdens de opnames veel tranen gevloeid. Ik voelde daarin tegelijk hun kwetsbaarheid en hun kracht. Want ze stopten hun verdriet niet weg, ze maakten mij er onderdeel van. Ik vond dat moeilijk; het komt zó dichtbij. Je kunt niets zeggen, want het verdriet neemt alle ruimte in.

‘De diepe liefde voor hun kind helpt hen de draad van het leven weer op te pakken.’

Maar het zijn ook deze ouders die zeggen: je kúnt verder leven als iemand van wie je veel houdt, sterft. Eva: ‘Ona’s moeder wist zeker dat haar dochter zou zeggen: mam, kom op! Kom uit bed. De diepe liefde voor hun kind helpt hen de draad van het leven weer op te pakken.’

Jan en Leen vertellen over hun leven na het verlies van hun dochter Ona.

Onrust

Eva is onder de indruk van de weerbaarheid van de ouders. ‘Voor ik deze podcast maakte, vroeg ik me af hoe ouders de dood van een kind ooit kunnen overleven. Veel van hen gaan weer werken, hebben andere kinderen waar ze voor moeten zorgen, onderhouden een sociaal leven. Hoe doen ze dat?’

‘Ik ben zelf moeder. Ik twijfel eraan of ik zo weerbaar zou kunnen zijn, als het mij overkomt.’

‘Die vraag komt ook voort uit mijn eigen angst’, zegt Eva eerlijk. ‘Ik ben moeder van twee kinderen: negen en vijf jaar oud. Ik twijfel of ik zo weerbaar zou kunnen zijn, als het mij overkomt.’ Eva zocht vorig jaar zelf contact met de ouders. Wat haar drijft is de behoefte verhalen te vertellen die mensen helpen te bedenken wat echt belangrijk voor hen is. ‘Onze maatschappij geeft constant de boodschap dat we alles zelf in de hand hebben, maar dat is niet zo. Die wetenschap geeft me onrust. Deze podcast is ook mijn eigen zoektocht naar een antwoord op die onrust.’

Dichtbij

Een voorbeeld vindt Eva in Leen, de moeder van Ona. Zij besloot te gaan werken op de plek waar ze haar dochter voor de laatste keer kon zien en vastpakken: het zaaltje waar Ona opgebaard lag. ‘Op die plek in het uitvaartcentrum voelt Ona nog steeds dichtbij. Ze vindt er rust.’ Nu kan Leen op haar beurt dichtbij andere mensen zijn die verdriet hebben. ‘Het raakt me dat zij juist op deze plek tot steun wil zijn voor anderen. Ze heeft het gevoel dat ze daar iets heel nuttigs kan doen.’

Begrip

Eva hoopt door de podcast mensen inzicht te geven in de gevoelswereld van ouders die een kind verliezen. ‘Sommige ouders krijgen negatieve reacties, zoals: ‘Je kind is al dertig jaar dood, ben je nog steeds verdrietig?’ Maar het is geen keuze. Iedereen reageert anders op verlies. Maar er is vaak weinig begrip, zeker als het verlies al langer geleden is.’

‘Als er niet meer over gepraat wordt, is mijn kind pas echt dood – die angst voelen alle ouders.’

In een paar weken tijd is de podcastserie al meer dan 25.000 keer beluisterd. De vijf vaders en moeders zijn blij met deze mogelijkheid over hun kind te kunnen vertellen. ‘’Als er niet meer over gepraat wordt, is mijn kind pas echt dood’ – die angst voelen alle ouders. Eén van de ouders die haar aflevering had geluisterd, zei: ‘Ik heb van begin tot einde gehuild. Maar het deed me zo goed. Je hebt me een cadeau gegeven door dit vast te leggen, want zo blijft het verhaal van mijn kind bestaan.’’


Wil je de podcast luisteren?

Eva Droogmans

Eva Droogmans

De podcast ‘Anders Nabij’ van Eva Droogmans luister je via de website of via apps op je smartphone: Spotify, iTunes, Apple Podcast en PlayerFM.

Bekijk ook