Ga naar submenu Ga naar zoekveld

John zet het werk van zijn overleden dochter Bregje voort: ‘Het geeft een goed gevoel’

29 juni 2020 · Leestijd 5 min

Je verdriet over het verlies van een dierbare omzetten in iets zinvols. Door geld in te zamelen voor een goed doel of jongeren te waarschuwen voor de gevaren van drugs, bijvoorbeeld. Ook John Peeters doet dat. Na het overlijden van zijn dochter Bregje, zet hij zich in voor andere jonge kankerpatiënten. ‘Dat geeft mij een goed gevoel.’

Bekijk de ik mis je aflevering met Bregjes ouders John en Liesbeth hier.

Baarmoederhalskanker

Zes jaar geleden hoort Bregje – dan dertig jaar – dat ze baarmoederhalskanker heeft. ‘Toen ze ons dat vertelde, wilde ik de ziekte het liefste van haar overnemen’, zegt haar vader John (69).

In eerste instantie is de kans dat Bregje zal genezen, erg groot. Maar al snel blijkt dat de kanker erg agressief is. Ze krijgt daarom meerdere operaties, chemo’s en bestralingen. Maar niets helpt. Na twee jaar overlijdt ze, op haar tweeëndertigste.

‘Op alle verjaardagen en feestdagen is er die lege stoel’
Een familie uitje, met Bregje en haar ouders John en Liesbeth in het midden.
Een familie uitje, met Bregje en haar ouders John en Liesbeth in het midden.

De schok voor John, zijn vrouw Liesbeth en hun twee andere kinderen Kristian en Manon is enorm. ‘Eerst dacht ik: Ze is met vakantie. Daarna wilde ik het niet geloven. En uiteindelijk drong het tot me door dat ze nooit meer terugkomt’, zegt John.

Vooral als het gezin iets samendoet, dringt dat besef tot hem door. ‘Op alle verjaardagen en feestdagen is er die lege stoel. Dan mis ik haar aanwezigheid en haar stem. Ze kon heel mooi zingen.’

De afgesproken plek

Hij luistert graag naar haar liedjes, het liefste als hij bij haar graf is. ‘Zes dagen voordat Bregje overleed, wees ze zelf deze plek aan. Hier wilde ze begraven worden. Ik noem het daarom ‘de afgesproken plek’. Hier ervaar ik haar, vertel ik haar dingen of luister ik naar haar muziek. Soms maakt me dat heel verdrietig. De andere keer voelt het fijn’, zegt John geëmotioneerd.

‘Ze ging hardlopend naar het ziekenhuis’

Op diezelfde plek vertellen John en zijn vrouw Liesbeth voor het programma Ik mis je over die zware tijd. En ze halen mooie herinneringen op aan hun dochter, die erg sociaal, creatief en sportief was. ‘Ze ging hardlopend naar het ziekenhuis. En na de bestralingen rende ze weer terug naar huis.’

Ook bezoekt ze in 2015 het wielerevenement Alpe d’HuZes, waar haar vriend en andere bekenden al fietsend geld ophalen voor onderzoek naar kanker. Bregje vindt het zo’n mooi initiatief, dat ze besluit om het jaar erop zelf mee te doen. Daarvoor moet ze wel veel sponsorgeld verzamelen.

Enjoy the Ride

Bregje geeft het startschot
Bregje geeft het startschot.

Samen met goede vriend Tim bedenkt ze een manier om dat te doen: Enjoy the Ride. Een fietsevenement dat in april 2016 gehouden zal worden in haar woonplaats Nijmegen en waarvoor de deelnemers inschrijfgeld betalen. Na afloop is er een straatfeest bij hun favoriete buurtkroeg, zodat iedereen het leven kan vieren.

‘Ze keek vanuit haar rolstoel naar alle fietsers.’

Maar het loopt anders. Eind 2015 komt de kanker voor de tweede keer terug. Bregje kan niet meer genezen. Fysiek gaat het steeds slechter met haar. Zo slecht, dat ze in 2016 niet mee kan doen aan de eerste editie van Enjoy the Ride. ‘Ze keek vanuit haar rolstoel naar alle fietsers. Ze heeft ervan genoten. Drie weken later is ze overleden’, zegt John.

Lotgenoten

Om voort te zetten wat Bregje is gestart, besluiten Tim en John samen met een enthousiast team om met Enjoy the Ride geld in te blijven zamelen voor kankerpatiënten, specifiek voor mensen van Bregjes leeftijd.

‘Bregje wilde graag iets voor lotgenoten doen: mensen tussen de achttien en vijfendertig jaar met kanker. Zij staan midden in het leven. Ze studeren nog of beginnen aan hun eerste baan. Ze hebben een relatie, kopen hun eerste huis, krijgen kinderen. Al die zaken komen volledig op hun kop te staan als je kanker krijgt’, zo merkte John bij Bregje.

Begeleiding

In veel ziekenhuizen zijn er daarom speciale poli’s en zorgteams, vaak met een medisch psycholoog en maatschappelijk werker, die deze jongvolwassenen begeleiden. Het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen, waar Bregje werd behandeld, is de bedenker van deze speciale hulp.

Samen met het ziekenhuis bedacht John hoe deze begeleiding voor jongvolwassenen nog beter kan. Namelijk door er sport en beweging, dieet- en leefstijladviezen en hulp bij re-integratie aan toe te voegen. Plus nog zes maanden hulp na afloop van de behandeling. ‘Zodat deze mensen niet aan hun lot worden overgelaten als ze genezen zijn verklaard’, zegt John.

Goed gevoel

Bij wijze van pilot wil het Radboudumc deze uitgebreide hulp gaan aanbieden aan jonge mannen met zaadbalkanker. Maar dat kan pas als er genoeg geld is. Hoewel Enjoy the Ride al een deel van het benodigde bedrag heeft opgehaald, is John nog op zoek naar meer sponsoren en andere geldschieters.

Voor de vader van Bregje is het ‘heel belangrijk’ dat het project van start kan gaan. ‘Bregje heeft de stichting opgezet voor het helpen van lotgenoten. Als we dat kunnen realiseren, is de cirkel rond. Dat zou mij een heel goed gevoel geven.’

Zin geven

Bregje Peeters
Bregje Peeters.

Het bezig zijn met ‘een maatschappelijk relevant doel’ helpt John zin te geven aan ‘deze hele nare en verdrietige situatie’. ‘De negatieve energie die ik krijg van rouwen en verdriet zet ik op deze manier om in positieve energie. Als we weer iets hebben bereikt, krijg ik daar echt een kick van. Het gaat erom dat je andere mensen kunt helpen.’

‘Het gaat erom dat je andere mensen kunt helpen.’

Niet dat daarmee de pijn en het gemis verdwijnen. Want hoewel de ‘echte heftigheid’ er wel af is, heeft John niet het idee dat het verdriet om zijn dochter de afgelopen jaren is verminderd. ‘Ik vergelijk het met een wond waar een korstje op zit. Maar dat korstje gaat er ook regelmatig weer af. En dat is goed zo.’

Misschien ook wat voor jou

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--