Fotoblog Boukje – Het allerlaatste moment met Thomas

‘Deze foto maakte ik terwijl de tranen over mijn wangen rolden.’ Boukje Canaan maakt als afscheidsfotografe deze foto van het allerlaatste moment met kleine Thomas.

Het allerlaatste moment met Thomas

Sommige foto’s zijn zo ingrijpend en intens. Ik zou het nooit zomaar durven delen. De ouders van Thomas kozen voor deze foto toen ik ze vroeg of ik een foto mocht gebruiken voor in een tentoonstelling. Deze foto maakte ik met rollende tranen over mijn wangen. Het allerlaatste moment met hun zoontje nog fysiek in hun armen. Hierna zou Thomas gecremeerd worden.

Een echte kinderuitvaart

Met zoveel liefde is het kistje van Thomas beschilderd en versierd. Het stond de gehele afscheidsdienst te pronken met Thomas erin. Iedereen die dat wilde, kon Thomas nog bewonderen, aanraken of zelfs kussen. Een zee aan kleurrijke bloemen waarvan een aantal in vormen gestoken tot vlinder, beertje en olifant. Ballonnen met helium erin en blauwe linten eraan die nadien werden opgelaten. Een echte kinderuitvaart met kleding in kleur, een verhaal uit een prentenboek en bellenblaas boven zijn gezichtje.

‘Deze foto maakte ik met rollende tranen over mijn wangen.’

Al die bijzondere momenten zijn vastgelegd voor Thomas’ ouders, grootouders, zusje en anderen die veel voor hem hebben betekend. Ze kunnen de foto’s van dit kleurrijke afscheid bekijken. Terughalen hoe ontzettend liefdevol dit was vormgegeven. Hoe ze elkaar bijstonden in dit vreselijke verlies.

‘Ik weet hoe pijnlijk dat is’

‘Kom je hier ooit nog overheen?’ vroeg Thomas’ moeder me op een moment dat we alleen in de rouwkamer waren. Ze wist dat ik ook een verlies als moeder had meegemaakt. Ineens werd ik als fotograaf geconfronteerd met mijn eigen verlies.  Hoe kon ik nu antwoorden, zonder haar de moed geheel in de schoenen te laten zakken? Mijn mond opende als vanzelf met ongeveer deze woorden: ‘De pijn, het verlies, het gemis, die zullen blijven. Thomas blijft altijd bij je. Je hebt hem liefde gegeven. De liefde zal ook blijven en die mag je koesteren. Ik hoop dat deze foto’s je straks laten zien hoe zeer je hem liefhebt. Ik maak deze foto’s voor je omdat ik weet dat je ze terug wilt en kunt kijken. Zelf mis ik foto’s en weet hoe pijnlijk dat is.’

Hartverscheurend

De meest intense foto van de dag, waar de grootse liefde van ouders met hun kind vanaf spat, kozen ze uit om aan de buitenwereld te laten zien.

(Tekst gaat verder onder de foto)

'Deze foto maakte ik met rollende tranen over mijn wangen.' Boukje maakt als afscheidsfotografe deze foto van het allerlaatste moment met kleine Thomas.

Hartverscheurend. Onmogelijk voor mij om het dan droog te houden. Maar doorknippen doe ik wel. Ik ken mijn rol als fotograaf, hoe zeer het me ook raakt. In het kader van de foto zie je alles wat er zich afspeelde. Er zijn geen woorden nodig.

”Kom je hier ooit nog overheen?’ vroeg Thomas’ moeder me…’

Door de foto’s komt er begrip

Dank lieve ouders van Thomas dat ik bij deze intens zware, maar liefdevolle dag mocht zijn. Dat ik deze reportage voor jullie kon maken. Ik weet dat er een tijd later een nieuw kindje in het gezin is gekomen. Net als bij ons. Ze vervangen niet, maar vullen de liefde weer aan. Ook zij groeien op met de liefde die blijft voor Thomas. Gelukkig kan dit kind later zien hoe het was, vragen stellen, erover praten met jullie. Door de foto’s mag er begrip komen voor deze situatie en de liefde die er nog altijd is.

Laat een afscheid vastleggen, het kan maar een keer. De liefde groeit zelfs nog door, dat bewijzen de foto’s.

Bekijk ook