Drie troosttips voor vrije dagen

Hemelvaart en Pinksteren: vrije dagen waar niet iedereen blij van wordt. Juist op dit soort dagen kun je je leeg en eenzaam voelen wanneer je een dierbare verloren bent. Daarom geven we drie troosttips voor afleiding en steun.

Alleen thuis op de bank

Terwijl half Nederland tijdens Hemelvaart en Pinksteren meedoet aan sporttoernooien, een van de vele festivals afgaat of een rondje woonboulevard maakt, zit jij misschien wel alleen thuis en mis je iemand. Je hebt geen energie om op pad te gaan en zou ook niet goed weten met wie. Op dagen als deze is de afwezigheid van jouw geliefde, kind, vriend of familielid extra voelbaar. Jouw verdriet kunnen we niet wegnemen, maar onderstaande troosttips kunnen afleiding en herkenning bieden op dagen waarop je dat net wat extra nodig hebt.

Troosttip 1: Ik mis je luisterlijst op Spotify

Wanneer woorden tekortschieten voor de moeilijke fase waarin je zit, kan muziek soms wél uitdrukking geven aan je gevoelens. Of juist troost bieden omdat een ander jouw verdriet ook heeft doorleefd en je niet alleen staat in je rouw. Muziek kan troosten en herkenning geven. Op de Spotifylijst van Ik mis je staan troostnummers en liederen voor als je iemand mist. Van de openingstune in ons tv-programma ‘Mag ik dan bij jou’ tot het ‘Avé Maria’; voor iedereen staat er wel iets tussen.

Podcast met Manu KeirseTroosttip 2: Podcast

In vier verschillende afleveringen van de podcastreeks van Ik mis je gaat rouwdeskundige Manu Keirse in gesprek met (ervarings)deskundigen. Vragen als ‘Hoe lang duurt het voordat ik me weer een beetje normaal voel?’ en ‘Ik rouw anders dan mijn gezinsleden; hoe ga ik daarmee om?’ komen voorbij. De gesprekken zijn te beluisteren via bovenstaande link of op iTunes, de Podcast-app van iPhone, NPO Podcasts en Soundcloud.

Troosstip 3: Boek Troost van Hella van der Wijst

Voormalig Ik mis je-presentator Hella van der Wijst heeft begin 2019 het boek ‘Troost – als je iemand mist‘ uitgegeven. Ze schrijft over de verschillende manieren waarop mensen omgaan met rouw en verlies. Hella gaat in op vragen als: ‘Wat is troost en hoe werkt het?’ en ‘Waarom is het delen van verdriet zo belangrijk?’ Ook bevat het boek verhalen van nabestaanden die hun dierbare verloren zijn. Een prachtig boek waarin je hopelijk herkenning kan vinden.

Zet een kop koffie of thee, nestel je op de bank en beluister of lees een van deze troosttips. Ervaar dat je niet alleen bent in je verdriet, dat is misschien al heel troostend voor je.

En wil je daarna nog naar buiten? Dan heb je wellicht iets aan deze wandelplekken om tot rust te komen.

 

Bekijk ook