Kind van God, om van te houden en voor te zorgen

Lennard Kroeske

*
Zeewolde,

You were not a mistake, for all your days are written in my book.

God

Steek een kaarsje aan

Dit monument is gemaakt door Petra Walinga

Herinneringen aan Lennard Kroeske

Het verhaal van Lennard

Lennard is geboren op 24 juni 2002, thuis, na een normale zwangerschap en een bevalling van nog geen twee uur.
Meteen na de bevalling was duidelijk dat het ‘niet goed’ was met Lennard, hij had meer lichamelijke afwijkingen en we moesten meteen naar het ziekenhuis in Harderwijk, en daarna door naar het WKZ in Utrecht.
De artsen vermoedden een chromosomen afwijking, en vertelden dat we ons er op moesten voorbereiden dat Lennard niet ouder zou worden dan 10 maanden, eerder overlijden zou ook kunnen.
Lennard had ernstige voedingsproblemen en dagelijks epileptische aanvallen. In de loop van de tijd kwamen er meer diagnoses bij waaronder hoge bloeddruk, nierproblemen, urineweginfecties en een ernstige ontwikkelingsachterstand op motorisch, en verstandelijk gebied.
Lennard is veel ziek geweest en we hebben vaak afscheid van hem moeten nemen. Door zijn aandoeningen en ziek zijn hielden we er altijd rekening mee dat hij onverwacht zou kunnen overlijden.
Lennard bleek inderdaad een chromosoom afwijking te hebben, maar een andere dan de artsen hadden vermoed. Hierdoor veranderde de prognose van 10 maanden en was onduidelijk wat zijn levensverwachting was.
Hoewel we in de eerste maand van zijn leventje al dachten dat hij zou overlijden, kwam hij er weer bovenop, en is Lennard veel ouder geworden dan de 10 maanden die de artsen hadden genoemd.
Naast zware periodes waren er ook momenten dat het wel goed ging, op die momenten was het extra genieten van Lennard.
Wanneer hij niet ziek was, was het een vrolijk ventje en genoot hij erg van samen op schoot zitten, muziek luisteren, en bij goed weer in de tuin zitten of wandelen met de wind in zijn haren.
Lennard heeft zich ontwikkeld tot op een leeftijd van ongeveer 3-6 maanden op lichamelijk, emotioneel en verstandelijk gebied. Zijn verzorging werd steeds zwaarder naarmate hij ouder werd. Gelukkig heeft hij altijd thuis kunnen wonen. Hij ging -als hij niet ziek was- overdag naar een orthopedagogisch dagcentrum en om het weekeind logeren in het kinderhospice bij Barneveld. Hierdoor konden we de zorg thuis volhouden.
In zijn laatste levensjaar werd Lennard steeds vaker ziek, het was niet duidelijk wat er aan de hand was, maar hij ging steeds verder achteruit.
Op 30 november 2011 is Lennard thuis overleden, op de leeftijd van 9,5 jaar.
Door de komst van Lennard is ons leven enorm veranderd. Naast alle praktische problemen die we tegen kwamen door het vele ziekenhuisbezoek en het daarnaast draaiende houden van het gezin met nog drie kinderen, werd ook de kijk op het leven anders, veel dingen werden relatiever, leven bij de dag werd een must. Niets leek meer vanzelfsprekend en plannen maken was niet meer aan de orde.
Hoewel het vaak verdrietig was wat we zagen van het lijden van Lennard, heeft het ook veel moois gebracht. Er stonden veel mensen om ons heen, praktisch, maar ook door gebed.
Van Lennard hebben we geleerd hoe het is om er gewoon te zijn, en dat dat genoeg is.
Dat God altijd zorgt, ook al zijn de omstandigheden uitzichtloos voor jou als mens. En dat hij een plan heeft met ons leven, ook met het leven van Lennard, ondanks beperkingen en ziekte.

--------------------------------------------------------------------------------------
Lieve Lennard
Al ruim een jaar geleden is het, dat jij naar de Hemel bent gegaan.
Het zal het mooiste jaar van jouw leven geweest zijn, omdat jij het nu volmaakt goed hebt.
Voor ons die achterbleven was het een zwaar jaar. Wat missen we je!
Zelfs nu hoor ik je soms nog je lieve geluidjes maken, je eeuwig lieve engelenlachje op je snuitje...
We hebben allemaal onze verjaardag gevierd zonder jou, en jóuw verjaardag werd een dag om te herdenken. Wat was dat moeilijk en verdrietig.
Alle seizoenen hebben we meegemaakt. In de zomer was het niet meer te warm voor je, en in het najaar en de winter hoefde ik niet meer bang te zijn dat je ziek zou worden van alle rondgaande virussen. In de lente zag ik je niet meer genieten van het voorjaarsbriesje dat langs jouw lieve wangetjes blies.
Maar steeds konden we in al die seizoenen omhoog kijken, naar de regenboog, die heel vaak te zien was! Dan dachten we aan jou!
En ook aan de betekenis die de regenboog al hád, dat God hoop geeft aan ons mensen, en dat Hij trouw is door alle moeilijke dingen heen. Wat is het bijzonder om daar elke keer bij stil te mogen staan!
En dat teken is voor ons nu zo prachtig verbonden met jou... Bij de begrafenis liet God de regenboog, die we op je kist geschilderd hadden, óók aan de hemel staan, wat een prachtig teken van trouw was dat!
We hebben je grafje bezocht, vele, vele malen, en zullen dat ook nog vele malen doen. Het monument dat daar staat getuigt van die hoop. Ook daar worden we erbij bepaald dat God er is, en dat Hij trouw is aan ons mensen. Eens zullen we elkaar weer zien, en dán is er nooit meer verdriet, pijn en rouw. Daar kijken we erg naar uit!
Lieve Lennard
In het afgelopen jaar heb ik bewust gerouwd om jouw. De tijd genomen om dingen te verwerken. Niet alleen jouw sterven, maar ook jouw ziek zijn, jouw beperkingen en jouw lijden. Ik ben het aangegaan, dwars er doorheen. Het leven met jou heeft me gemaakt tot wie ik nu ben, als jij er niet was geweest, was ik nu ongetwijfeld een ander mens geweest. Zo heb jij als het ware je stempel achter gelaten, ook op mij.
De tijd van rouwen is nog niet voorbij, het verdriet, maar ook de mooie herinneringen, zijn nog duidelijk aanwezig, Het verwerken van alles wat we met je meemaakten zal misschien nooit klaar zijn. Maar dat geeft niet. Het hoort bij me nu. Wel is er meer ruimte voor wat anders gekomen.
Morgen is de eerste dag dat ik buiten ons gezin aan het werk zal gaan. Voor jou hoef ik hier nu niet meer te zorgen, dat doet je Vader in de Hemel. Daarmee is er genoeg tijd vrij gekomen om ergens anders aan de slag te gaan. Ook in dit nieuwe werk mag ik zorgen voor mensen die hier nog een beperking hebben. Dat is toch wel bijzonder.
Lieve Lennard, een nieuwe fase in mijn leven, zonder jou. Het is goed, omdat ik weet dat het in Gods plan past, maar ook moeilijk, omdat het wéér een stukje afscheid is van jou, en dat doet pijn.
Lieve jongen, het maakt me nu verdrietig, omdat jij er niet meer bent, en afscheid nemen zwaar is, maar ik heb goede moed, omdat God meegaat op mijn pad. En jij? Jij zit voor altijd altijd in mijn hart. Waar ik ook ga of sta.
Lieve Lennard, tot ziens!

uit: www.lennardonline.blogspot.com (febr.2013)
Lees het volledige verhaal

Levensloop
Lennard Kroeske

Geboren

24-07-2002
te Zeewolde

Thuisgekomen uit het ziekenhuis

Augustus 2002

Gedoopt in De Schuilhof (Zeewolde)

25-08-2002
Bekijk volledige tijdlijn

Deel dit monument met vrienden, familie, kennissen:

Ik wil ook
een monument maken

Maak een monument