Giny

Zwollerkerspel, Weiteveen,

Hoe ingewikkeld je leven ook is geweest, God wil je Redder zijn

Steek een kaarsje aan

Dit monument is gemaakt door Ik mis je

Herinneringen aan Giny

Giny

Mijn zus Giny wordt geboren, en groeit op, in een christelijk en liefdevol gezin. De weg van tiener naar volwassenheid verloopt niet zonder problemen. De tijd dat ze een gelukkig gezinnetje had heeft maar kort geduurd. Er komen zeer donkere jaren.
Jaren van wanhoop, bitterheid, machteloosheid, boosheid, verdriet, achterdocht en stemmen die haar het leven zuur maken. De slogan: “drank maakt meer kapot dan je lief is” heeft Giny aan de lijve ondervonden. Ze komt op straat.. en zoekt ‘s nachts een plek om te slapen in een portiek, kraakpand, bij het Legers Des Heil of familie. De liefde van mensen die om haar heen willen staan kan ze niet voelen en niet ontvangen. Wat ook bij mij verdriet en machteloosheid brengt. Soms was er een streepje licht, ze kon bijvoorbeeld genieten van de vrijheid die het leven op straat biedt.
Totdat ze met een Rechtelijke Machtiging opgenomen wordt in Weiteveen bij de Veldman Stichting. Het is erg wennen voor haar; ze moet zich aan bepaalde structuren houden er is geen ruimte om een biertje te drinken.
Toch gaat ze langzaamaan vooruit, krijgt meer belangstelling voor de gewone normale dingen van het leven. Wat wel blijft zijn de stemmen. De stemmen die haar het leven zuur maken, ze kan ze niet afwenden. Dan komt de kanker. Het is februari 2015.
Het geeft een hele schok, ook bij haar familie. De levensverwachting is een paar maanden. Er worden zussendagen georganiseerd. God geeft ons samen nog een mooie tijd. Ze logeert bij haar (drie) zussen en dat mocht ze graag doen. Bij neef Lammert en nicht Gé was ze ook welkom, ze hielpen haar waar mogelijk. En zo kwam ze ook bij zus Rikie. Rikie zei: “Wanneer wil je komen, maandag of dinsdag”? Giny kwam maandag en ze ging dinsdag mee naar een zangkoortje. Het koortje is er niet in de eerste plaats om foutloos te zingen, maar om tot Gods eer te zingen en voor de gezelligheid en verbondenheid met elkaar. En zo mocht Giny ook meedoen. Die morgen kreeg het koortje een nieuw lied om te oefenen. Het was het lied: “Ieder uur brengt ons nader” We hebben dat op een zussendag ook nog gezongen.Niet omdat we het zo goed kenden, maar omdat het vrede brengt.De laatste vrijdag van Giny’s leven was Rikie bij haar. Ze hoorden ‘s morgens vroeg de vogels zingen. Ze praten wat met elkaar en kregen het nog weer over het koortje. Toen zei Giny: “ zingen ”, want hele zinnen zeggen lukte niet meer. Rikie heeft dit lied voor haar mogen zingen.
“Ieder uur , iedere stap brengt ons nader bij de grens van leven en dood.” De laatste maanden ging het slechter met Giny ze kwam in een rolstoel, toch kwamen er nog mooie momenten om met elkaar te spreken. Zo ook om uit de Bijbel te lezen. Zoals psalm 139, het eerste gedeelte mocht ik met haar lezen. Na vers 7 ben ik gestopt. Het was even stil en Giny zei:
“Dat geloof ik”
Giny heeft geworsteld met zichzelf, met God en met de familie. Ik ben dankbaar dat er de laatste periode van haar leven toch nog meer vrede in haar leven kwam en hoe ik en wij als familie toch in haar laatste levensfase dichtbij haar konden zijn.
Het is een troost van de Here God, dat hoe ingewikkeld je leven is geweest, hoe je ook de weg kwijt kunt raken, Hij je Redder wil zijn.
Er is een avond in de kerk die ik niet gauw zal vergeten, mijn man was jarig en ik had aan Giny voorgesteld om een dag eerder te komen omdat we ’s avonds naar de kerk zouden gaan. “Dan ga ik toch mee”, zei Giny tot mijn verbazing. In de kerk werd gezongen: “De toekomst is zeker, ja oneindig goed. Als ik eens moet sterven, als ik U ontmoet. Dan droogt u mijn tranen, u noemt zelfs mijn naam. U blijft bij mij Jezus, laat mij niet gaan.” We hielden elkaar vast om elkaar niet meer los te laten.
’s Avonds tijdens het koffiedrinken vergeet mijn man voor mij koffie in te doen. Giny: “het beste peerd van stal vergeten”. Ik zei: “nou dat weet ik niet hoor, het beste peer?” “Ja, Janny jij bent het beste peerd”
Deze woorden zijn voor mij van grote betekenis. Er trekken jaren van diepe ellende aan mij voorbij en mijn blijdschap over wat ze nu zegt tegen mij overstijgt alles van wat er is gebeurd. Mijn intense blijdschap en vreugde is groter dan ik uit kan drukken.
Giny is op 11 juni 2016 heel rustig overleden, met een glimlach op haar mond.
Lees het volledige verhaal

Levensloop
Giny

Geboren

27-07-1959

Giny wordt ziek

Februari 2015

Overleden

11-06-2016

Deel dit monument met vrienden, familie, kennissen: