Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gedicht | ‘één keer’ geeft woorden aan dat waar geen woorden voor zijn

29 juni 2021 · Leestijd 2 min

Wat valt er nog te zeggen, als je afscheid moet nemen van een dierbare? Moet je je woorden wegen naar wat er echt toe doet, of doet het er niet toe wat je zegt? René Oskam geeft in zijn gedicht ‘één keer’ woorden aan dit moment, dat hij zelf ook heeft ervaren.

Dichter René Oskam schreef het gedicht namelijk toen hij afscheid nam van zijn oma. ‘Ze had corona‘, vertelt hij. ‘En toen ik haar ziekenhuiskamer verliet, wist ik dat het de laatste keer was dat ik haar zou zien.’ Hij wist niet wat hij tegen haar moest zeggen.

‘misschien is wat je wil zeggen niet in woorden te vertalen’

René: ‘Dus vroeg ik me af: wat zeg je eigenlijk bij een afscheid? Als je elkaar nooit meer gaat zien? En de rest van het gedicht rolde er automatisch uit.’ Zijn gedicht ‘één keer’ staat in de bundel ‘Roos uit beton’.

één keer

wat zeg je bij een afscheid

als je elkaar nooit meer gaat zien?

ik hou van je? het beste?

ik heb je lief? of heel misschien

staan die woorden die je zoekt

nog niet in de van dale

misschien is wat je wil zeggen

niet in woorden te vertalen

rust zacht? je was de beste?

ik ga je missen, elke dag?

of zeggen mijn tranen je genoeg

wanneer ik nog een keer naar je lach.

Over de schrijver

René Oskam schrijft, zoals hij zelf zegt, ‘gedichten in supernormaal Nederlands’. Kort, krachtig en meteen duidelijk. Op zijn achtste begon dit met een gedicht in een boekje voor zijn voetbaltrainer Floris. Een slordige vijfentwintig jaar later heeft hij meerdere dichtbundels en ruim 78.000 volgers op zijn sociale kanaal.

Disclaimer
Bovenstaand gedicht is met toestemming van René Oskam overgenomen. Kopiëren, verspreiden en elk anders gebruik van deze inhoud is niet toegestaan zonder toestemming van de schrijver.

Ontvang bemoedigende artikelen en verhalen in je mailbox

We sturen je elke week een selectie van indrukwekkende verhalen en inspirerende artikelen.

E-mailadres

Lees ook onze privacyverklaring.